Cultura 11/05/2021

Els Museus Dalí reobren portes amb la mirada posada a la frontera

Quatre països han programat exposicions relacionades amb l’obra del pintor surrealista

2 min
Salvador Dalí

Girona“És més important atraure gent que no pas tenir els museus oberts”, ha subratllat el president de la Fundació Gala - Salvador Dalí, Jordi Mercader, després d’anunciar que els museus tornaran a obrir, a partir d’aquesta setmana, de dimecres a diumenge. Ara bé, per a Mercader serà clau atraure més públic de Catalunya i de fora de l’Estat per evitar els números vermells. “Hem d’intentar que l’afluència sigui el més important possible i en un calendari el més ràpid possible. Des d’ara i fins a finals d’octubre ens juguem l’exercici del 2021”, ha recordat. 

El 2020 la Fundació va tancar l’any amb més de 3,6 milions de pèrdues i la institució calcula que aquest 2021 en seran la meitat, 1,5. Per a Mercader una de les claus per revifar els números passa per la reobertura de la frontera. La Fundació té preparada una campanya per atraure públic francès, però tot dependrà de quan es decidirà que es pot tornar a creuar la línia imaginària, sense l’obligatorietat de presentar una PCR negativa com passa actualment. 

“Nosaltres tenim preparada una campanya per quan ens diguin que ens podem moure. Però també s’han de tenir en compte altres aspectes com si els hotels estaran oberts, o si les companyies que reserven entrades tindran més o menys demanda”, ha detallat Mercader, que ha deixat clar que ja no serveixen les tècniques utilitzades fins ara: “No podem obrir la porta i esperar que vingui públic. Hem d’atraure els visitants”.

De Rússia a Taiwan

El president de la Fundació ha fet balanç de l’exercici del 2020 i ha anunciat algunes de les activitats previstes per a aquest any, com les quatre exposicions internacionals amb les quals ha col·laborat la institució. La primera es farà a Taiwan i relliga la figura de Dalí amb la commemoració del centenari de la mort de Dant. 

A Itàlia, en canvi, han optat per presentar un diàleg entre el pintor surrealista i les obres de Rafael, i a Sant Petersburg se centraran més en la figura de Gala. Per acabar, a Corea es presentarà la mostra “amb el contingut més important”, segons ha afirmat Mercader, que també ha assegurat que la fundació daliniana té "un posicionament internacional” com no l’havia tingut mai. 

Així mateix, estan treballant en més exposicions immersives a França i Itàlia, després de l’èxit que va tenir la primera mostra que es va fer en una pedrera dels Baus, a la Provença francesa.  

stats