Obituari

Mor Manolo Miralles, un dels fundadors d'Al Tall

La família ha comunicat la defunció del músic valencià, a causa d'una malaltia, i ha demanat respecte per la seva intimitat

2 min
Manolo Miralles

BarcelonaEl músic valencià Manolo Miralles, un dels fundadors del grup Al Tall, ha mort aquest dissabte a l'Hospital La Fe de València "a causa d'una malaltia que se l'ha emportat ràpidament", segons ha informat la família, que ha demanat "respecte per la seva intimitat en aquests difícils moments".

Miralles (Xàtiva, 1952) va ser un referent de la música valenciana pel seu compromís polític i social amb la llengua i la cultura. Va començar la seva formació musical tocant la bandúrria a la rondalla de cors i danses del seu poble i després va començar a fer carrera en solitari com a cantautor, que el va portar a fer de teloner de Raimon. Més tard, va conèixer Vicent Torrent i Miquel Gil, amb els quals (juntament amb Manolo Lledó) va fundar l'històric grup de música folk Al Tall el 1975, i va contribuir al so original del conjunt amb instruments de corda, percussió i vent. Actualment, era president del col·lectiu Ovidi Montllor, plataforma per promoure la presència pública dels músics en valencià, i formava part del grup Musicants, que va impulsar ell mateix i on encara contribuïa a la guitarra, el buzuki, l'arxillaüt, el guitarró, les percussions i la veu.

Des del 1975 i fins a la seva dissolució el 2012, Al Tall va editar més d'una desena de discos i va ser àmpliament reconegut pel seu caràcter pioner en la reinterpretació de la tradició musical del País Valencià, amb guardons com el Vicent Ventura de la Universitat de València. Entre les seves cançons més conegudes hi ha Tio Canya (Deixeu que rode la roda, 1977), amb música i text de Vicent Torrent, que es va convertir en un himne popular. També Per Mallorca i La cançó de la llum (Cançó popular al País Valencià, de 1976).

El grup ha protagonitzat una polèmica recent per la decisió del nou equip de govern del PP i Vox de canviar de nom l'auditori de Torrent (Horta) que el 2016 es va batejar amb el nom de Vicent Torrent. Centenars de persones es van manifestar dimecres passat per oposar-s'hi, però Miralles ja no hi va poder ser.

Entitats i amics han lamentat la pèrdua. També l'expresident del País Valencià Ximo Puig. "És un colp molt fort perdre Manolo Miralles, amb qui tant he fruït somiant horitzons de llibertat", ha afirmat.

stats