Art
Cultura 19/06/2020

Mor als 81 anys Erik el Belga, un dels lladres d'obres d'art més coneguts

Va robar l'Arqueta de Sant Martirià, del monestir de Sant Esteve de Banyoles

Antoni Ribas Tur
1 min
L'Arqueta de Banyoles en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl conegut lladre d'obres d'art Erik el Belga ha mort aquest divendres als 81 anys a l'Hospital Clínic de Màlaga. Hi havia ingressat feia deu dies per un problema en una cama però va tenir un infart després d'una operació que li ha costat la vida, segons informen alguns mitjans. Es calcula que va robar unes 6.000 obres d'art.

Erik el Belga, l'àlies de René Alphonse van den Berghe, va ser l'autor de més de 60 robatoris a Espanya entre els anys 1977 i 1982, sobretot a l'Aragó, Castella i Lleó, Catalunya i Navarra. Entre els més sonats hi ha el del museu de la catedral de Roda d'Isàvena. També el de l'Arqueta de Sant Martirià, del monestir de Sant Esteve de Banyoles. Al llarg dels anys, Banyoles n'ha pogut recuperar 23 peces, però encara se'n busquen cinc. De fet, l'advocat que porta el cas, Carles Mascort, tal com recull l'ACN, ha explicat aquest divendres a través del seu compte de Twitter que continuava treballant en la recerca de les peces. El de l'arqueta és el robatori patrimonial més important de Catalunya. Tot i això, Erik el Belga no va ser jutjat perquè el cas havia prescrit.

René Alphonse van den Berghe va ser detingut unes quantes vegades els anys 60 i 70, i el 1976 es va fugar de la presó de Verviers i es va refugiar a Espanya, on va cometre els robatoris aprofitant les mesures de seguretat deficients de les esglésies i monestirs. Després d'entregar-se, va arribar a un acord amb les autoritats per aconseguir la llibertat provisional a canvi de col·laborar en la recuperació de les obres que havia robat. Quan va abandonar la presó, el 1985, ja havia recuperat 1.500 obres.

stats