Música
Cultura 10/06/2022

Mor la cantant Julee Cruise, la misteriosa veu de 'Twin Peaks'

El seu estil, oníric i decadent, va brillar en discos com ‘Floating into the night’ i 'The voice of love'

2 min
Julee Cruise a Londres l'any 2015.

BarcelonaLa cantant nord-americana Julee Cruise ha mort als 65 anys a causa d'un lupus eritematós sistèmic que li havien diagnosticat el 2018, segons ha informat el seu marit, l'editor Edward Grinnan, a Facebook. "Ha deixat aquest regne segons els seus propis termes. Sense penediments. Ara està en pau", ha escrit Grinnan, que s'ha acomiadat posant la cançó Roam de The B-52's, el grup amb el qual ella va cantar als anys noranta en substitució de la vocalista Cindy Wilson. La veu de Cruise estarà lligada eternament al cineasta David Lynch, sobretot a les cançons Falling i The Nightingale, de la banda sonora de Twin Peaks, sèrie de culte de la dècada dels 90 on l'assassinat de Laura Palmer motivava una investigació policial que s'anava fent progressivament esotèrica.

Falling i The Nightingale formaven part del disc de debut de Julee Cruise, Floating into the night (1989), produït per Lynch i el compositor Angelo Badalamenti, un altre habitual del cineasta nord-americà. La col·laboració entre tots tres va ser molt profitosa. La veu fràgil i delicada de Cruise era acompanyada sovint de guitarres llangoroses i teclats eteris. La música que la va fer coneguda arreu del món era un magnífic exemple de dream pop, on bellesa, decadència i misteri quedaven entrellaçats.

De Janis Joplin a l'electrònica

Nascuda l'1 de desembre de 1956 a Creston, Iowa, Julee Cruise va començar en el món artístic com a actriu i també va participar en algun musical, com en un on interpretava Janis Joplin. Havia conegut Badalamenti a Nova York, i quan el compositor estava enllestint la cançó Mysteries of love per a la banda sonora de la pel·lícula Blue velvet (1985), de David Lynch, la va cridar perquè hi posés la veu. Va ser l'inici d'una col·laboració a tres bandes: Lynch escrivia les lletres, Badalament feia la música i Cruise cantava.

Després del disc Floating into the night i de la repercussió de Twin Peaks, va publicar The voice of love (1993), un àlbum amb cançons que també havien format part de produccions de Lynch, on destaquen composicions com The space for love, Kool Kat Walk i This is our night. Paral·lelament, Cruise va acceptar substituir Cindy Wilson al grup The B-52's del 1992 al 1999. Aquesta llarga col·laboració va influir en la carrera en solitari de la cantant, que va trigar gairebé una dècada a publicar el seu tercer disc, The art of being a girl (2002), on es va allunyar del pop somiós i es va endinsar en el jazz i l'electrònica. Va ser aquest últim estil el que va marcar el seu quart i últim àlbum, My secret life (2011), composat amb DJ Dmitry.

stats