Música
Cultura 25/05/2023

Mor als 83 anys Tina Turner, la gran supervivent del pop

La cantant va triomfar primer amb el seu marit Ike Turner i va ressorgir als 80 com a intèrpret en solitari

5 min
Tina Turner

BarcelonaTina Turner, una de les grans veus de la música negra nord-americana, ha mort als 83 anys a casa seva, a Suïssa. What's love got to do with it, Proud Mary, Private dancer o Nutbush City limits van ser alguns dels èxits d'una supervivent nata del negoci musical que va saltar a la fama de la mà del seu marit Ike Turner, del qual es va divorciar després d'anys d'abusos. Als 80, ja en solitari, va renéixer de les cendres i es va convertir en una de les grans cantants del pop-rock mundial, i va omplir estadis i copar les llistes d'èxits. Va ser el retorn triomfal d'una de les primeres grans dives del pop modern, una superestrella que va vendre més de 200 milions de discos al llarg de la seva carrera. Era, com deia la seva cançó, simplement la millor.

Però abans de ser Tina Turner, la Lleona va ser Anna Mae, la filla petita d'una família humil que recollia cotó als camps de Tennessee. Va ser una infància infeliç i sense amor ni per part d'un pare abusador ni d'una mare que va abandonar la família quan Turner tenia 11 anys. Havia cantat al cor de l'església, però la seva carrera com a cantant comença als 17 anys, quan s'escapa als clubs de música de Saint Louis i coneix el guitarrista Ike Turner, que ja era un gat vell del negoci –pràcticament un dels inventors del rock'n'roll– i veterà de moltes bandes, però que no havia tingut mai un èxit comercial. L'experimentat músic reconeix al moment el talent de la noia i no només la fitxa per al seu grup, sinó que s'hi casa i li canvia el nom per Tina "perquè sona bé al costat d'Ike".

Així va començar una carrera brillant i plena d'èxits, però també de vexacions: Turner es va convertir en una cantant popular i aclamada pel públic, però tots els aspectes de la seva vida artística i privada eren controlats amb mà de ferro pel seu marit. Durant setze anys, Ike i Tina Turner van formar un tàndem imbatible amb la seva barreja de rhythm'n'blues, soul i rock'n'roll i hits com A fool in love, River deep mountain high –amb el mur de so del llegendari productor Phil Spector– o la versió del Proud Mary de Creedence Clearwater Revival. El factor diferencial del duet era, clarament, el rugit felí de la veu de Turner i, sobretot, la seva presència magnètica: en directe, Tina Turner era un animal escènic, amb una manera de ballar i cantar molt més desinhibida i sexual que la majoria de cantants de l'època. Fora de l'escenari, tanmateix, era víctima de pallisses i violacions del seu marit, que van desembocar en diversos intents de suïcidi.

Ike & Tina Turner al documental dels Rolling Stones 'Gimme Shelter'

Divorci i resurrecció

A mitjans dels anys 70, amb un Ike Turner cada vegada més controlador i addicte a la cocaïna, Tina Turner s'arma de valor per abandonar el seu marit i obté el divorci. Per aconseguir-ho ha de renunciar a cases, cotxes i drets d'autor: l'únic que conserva del seu marit és el cognom. Amb prop de 40 anys, tres fills a càrrec i arruïnada, comença una carrera en solitari actuant a Las Vegas i en clubs de segona. Li diu al seu mànager que vol ser "com Mick Jagger" i tocar rock'n'roll, però ell té una altra idea: convertir-la en superestrella de pop. Per aconseguir-ho, blanqueja la seva música aproximant-la al pop que triomfa a les llistes dels 80. I funciona: What's love got to do with it és un èxit sideral que obre el camí perquè, amb més de 40 anys, Tina Turner es converteixi en la primera gran diva negra del pop, precedent d'una tradició que continuarà amb Whitney Houston, Beyoncé i Rihanna. I fins i tot participa en una de les pel·lícules més emblemàtiques de la dècada, Mad Max i la cúpula del tro (1985), on més que actuar es dedica a exhibir el seu enorme carisma, que és el que necessitava el seu personatge de reina de Negociutat.

'We don't need another hero', de Tina Turner

Però abans de completar la resurrecció, Turner va haver d'alleugerir la càrrega que portava. El 1981 va concedir una entrevista a la revista People –30 milions de lectors– per explicar per primer cop els abusos als quals la va sotmetre el seu exmarit. I el 1985, com per girar definitivament full, va publicar una autobiografia, Jo, Tina, que va ser un èxit tan gran que el 1993 es va adaptar al cinema amb Angela Basset de protagonista. Turner, tanmateix, ni tan sols la va veure. En la presentació del biopic a Canes va dir: "Vaig escriure la història per deixar d'explicar-la i seguir amb la meva vida". I ho va aconseguir amb el seu segon marit Erwin Bach, un productor musical trenta anys més jove a qui va conèixer el 1986 en una gira a Alemanya. Retirada dels escenaris des del 2009, se'n va anar a viure a Suïssa per passar-hi els últims anys, allunyada dels focus. I només va trencar el silenci el 2021 per donar per últim cop, aquesta vegada en format documental, la seva versió dels fets a Tina, una pel·lícula amb regust de comiat.

El món diu adeu a Tina Turner

Grans personalitats del món de la música i de la política s'han acomiadat de la cantant a través de les xarxes. Un dels qui ho ha fet ha estat l'expresident nord-americà, Barack Obama:

"Tina Turner era talent pur. Era poderosa. Era imparable. I es mostrava tal com era: expressava i cantava la seva veritat, la seva alegria i el seu dolor, el seu èxit i la seva tragèdia. Avui ens unim a fans de tot el món en honor a la Reina del Rock and Roll, i a una estrella amb una llum que mai s'esvairà.

Un dels músics que ha volgut retre homenatge a Turner és Mick Jagger, que va col·laborar moltes vegades amb ella. El mític líder dels Rolling Stones ha dit: "Estic molt trist per la mort de la meva fantàstica amiga. Va ser una cantant amb un gran talent. Era inspiradora, tendra, divertida i generosa. Em va ajudar moltíssim quan era jove i mai l'oblidaré".

La cantant Dionne Warwick també ha recordat Tina Turner: "Una altra gran amiga se n'ha anat. No seré l'única que trobaré a faltar aquesta gran força que era Tina Turner, sinó que tot el món tindrà un buit. El meu condol al seu marit i a la família. Descansa en pau, amiga!"

El món de l'esport també estimava la gran diva de la música. L'exjugador de bàsquet Magic Johnson ha volgut dir-li adeu a través de les xarxes: "La Tina tenia una gran energia als escenaris i era una gran artista. Va crear escola per a altres grans artistes com Janet Jackson i Beyoncé i el seu llegat continuarà a través d'altres artistes. La Cookie i jo preguem per ella i la seva família".

Fins i tot la NASA li ha dit adeu: "Senzillament, la millor. Tina Turner, com a Reina del Rock and Roll, i la seva música llegendària, va brillar a l'escenari i en milions de cors. El seu llegat perviurà per sempre entre les estrelles".

stats