Política cultural
Cultura 18/01/2024

El ministeri de Cultura no compra cap obra d'art per als museus catalans el 2023

El govern espanyol va adquirir l'any passat béns culturals per valor de 13,96 milions d'euros

2 min
La instal·lació 'Una veu per a Erauso', de Cabello Carceller, és una de les obres que el ministeri de Cultura ha comprat per al Museu Reina Sofia

BarcelonaEl ministeri de Cultura espanyol va invertir el 2023 un total de 13.965.142,87 euros en la compra d'obres d'art per a les col·leccions dels museus públics. Una xifra que, tal com explica el ministeri en una nota de premsa, dobla la inversió del 2022, que va ser de 6,62 milions d'euros. De totes aquestes compres, però, Catalunya no rebrà res. Bona part de la inversió es destinarà a Madrid, que concentra els grans museus estatals. Així, per exemple, a través del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, l'Estat ha comprat obres per valor d'1.226.694 euros; al Museu Nacional del Prado s'hi han destinat 619.753 euros, i el Museu del Romanticisme ha augmentat la seva col·lecció amb adquisicions que sumen 2.006.803 euros (la major part dels diners s'han fet servir per comprar La pietat de Francisco Goya, que el ministeri va comprar per 1,5 milions).

Llistat d'adquisicions del Ministeri de Cultura

Una de les adquisicions més costoses ha estat l'arxiu d'una família noble: es tracta dels documents dels comtes de Güemes i Revilla-Gigedo, que s'ha quedat l'Arxiu Històric de la Noblesa, i pel qual el govern espanyol ha pagat 6.344.750 euros. Segons el ministeri, és un dels arxius nobiliaris privats més importants d'Espanya i són documents que sobretot aporten informació de l'Edat Moderna a l'estat espanyol i a Amèrica.

Les xifres, quan es compara Madrid amb altres poblacions, són sempre eloqüents perquè la capital de l'Estat concentra tots els ministeris, el gruix dels ens i institucions públiques, les seus de les principals empreses i els poders econòmics i les grans institucions culturals, que s'emporten un percentatge molt alt del pressupost general de Cultura.

Tanmateix, no tot s'ha quedat a Madrid. El govern espanyol ha comprat documents per valor de 247.650 euros per a l'Arxiu General de les Índies (Sevilla), una obra d'Antonio Fillol per valor de 25.000 euros per al Museu de Belles Arts de València, una pintura d'Antonio Ricci (96.456 euros) per al Museu de Guadalajara i un àlbum de fotografies de la Guerra Civil i un lot de 83 fotografies del català Antoni Campañà (11.304,68 euros) per al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Cap museu català ha vist augmentada la seva col·lecció amb l'ajuda dels diners ministerials. De fet, tal com recorden fonts de la conselleria de Cultura, l’Estat no compra habitualment obres per als museus catalans, tot i que sí que ha fet alguns dipòsits al MNAC. Les mateixes fonts expliquen que l'Estat té molts reptes pendents amb la cultura catalana, i que justament la setmana passada en van poder desencallar alguns amb el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. Però la llista continua sent llarga. "Que novament no es compri obra per als museus catalans és un exemple més de repte que cal desencallar", asseguren des de la conselleria.

A Catalunya, la Generalitat va destinar un pressupost de 2,6 milions d'euros a comprar obres d'art el 2023. A l'hora d'executar aquest pressupost, segons fonts de la conselleria de Cultura, hi haurà un augment pel cost que ha suposat comprar El calaix de sastre del baró de Maldà per 400.000 euros, i l'arxiu del fotògraf Francesc Català-Roca per 2 milions d'euros. La conselleria donarà les xifres definitives de la despesa en adquisició d'obres d'art el 9 de febrer.

stats