Música
Cultura 17/11/2022

Mariah Carey es queda sense el seu títol més desitjat

L'Oficina de Patents dels Estats Units ha rebutjat la seva petició per vincular el seu nom a les festes de Nadal

2 min
La cantant en una imatge del seu especial de Nadal d'AppleTV+

BarcelonaPer a molta gent arreu del món, Nadal comença el dia que la cançó All I want for Christmas is you, de Mariah Carey, sona als centres comercials. La cantant nord-americana fa temps que és conscient d'aquesta tradició no oficial –el tema es va publicar el 1994 i la seva popularitat no ha deixat de créixer– i l'explota any rere any. Enguany, Carey volia anar un pas més enllà i ser nomenada oficialment Reina del Nadal, un regal nadalenc que l'Oficina de Marques Registrades i Patents dels Estats Units no li ha volgut concedir.

El març de 2021 la cantant va començar els tràmits per registrar la marca Queen of Christmas (Reina del Nadal), així com altres noms i frases relacionades amb les festes, com ara l'acrònim QOC o Princess of Christmas. Amb totes aquestes marques, Carey tenia previst comercialitzar tota mena de productes vinculant la seva imatge a Nadal, des de colònies fins a ulleres de sol o complements per a gossos. A més, si li haguessin concedit el títol hauria pogut impedir que altres persones utilitzessin l'expressió "reina del Nadal" en cançons i altres productes. Carey fa temps que explota el Nadal més enllà de la seva música: aquest novembre va publicar un llibre infantil titulat The Christmas Princess, i té dos especials nadalencs a AppleTV+.

La petició de Carey es va trobar amb l'oposició de la cantant Elizabeth Chan, especialitzada en música nadalenca i que el 2018 va ser nomenada "reina de Nadal" per la revista New Yorker. El passat mes d'agost, Chan va presentar un recurs legal per impedir que Carey pogués registrar legalment el títol de forma oficial. "Crec fermament que cap persona s'ha d'aferrar a res relacionat amb el Nadal o monopolitzar-lo de la manera que la Mariah pretén fer-ho de forma permanent", assegurava Chan en una entrevista amb la revista Variety. "Això no és correcte. El Nadal és per a tothom. Està pensat per compartir-lo, no per posseir-lo", rematava.

All I want for Christmas is you és la cançó més rendible de la història de la música. D'ençà que es va publicar, fa gairebé tres dècades, Carey ha guanyat més de 60 milions de dòlars gràcies a la cançó, que va viure un ressorgiment gràcies a la pel·lícula Love actually. La cantant li deu tant a Nadal que cada any intenta que comenci abans: el passat 1 de novembre, quan als Estats Units s'estava celebrant Halloween, Carey va pujar un vídeo a Instagram en què anunciava l'arribada de Nadal canviant la disfressa de bruixa per la de mare Noel. Evidentment, de fons sonava All I want for Christmas is you.

@mariahcarey IT’S TIIIIIIIME!!!!!!!! 🎄🎉❤️#MariahSZN ♬ original sound - Mariah Carey
stats