Música
Cultura 14/11/2023

Mar Grimalt rep el premi Miquel Martí i Pol per la versió musicada d’un poema de Damià Huguet

Entre els membres del jurat de la setzena edició del premi s'hi trobaven Lluis Llach, l'actriu i rapsoda Sílvia Bel o la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells

2 min
La guanyadora del premi Miquel Martí i Pol, Mar Grimalt, i el president del jurat, Lluís Llach

PalmaSi asserrau la soca d’un arbre / a dos pams de nivell de terra, / i de forma horitzontal, / quedarà un seient de forma circular / des del qual podreu observar millor / la inutilitat / de tenir un nom, / una llei forestal, / una dictadura”. Aquest és el poema de Damià Huguet, titulat 'La inutilitat', que la felanitxera Mar Grimalt va versionar al seu primer disc, 'Espurnes i coralls', i pel qual avui ha rebut el premi Miquel Martí i Pol del certamen Terra i Cultura, un guardó que reconeix la millor poesia musicada en català i que està dotat amb 5.000 euros. 

Recital performàtic

“Arran del vint-i-cinquè aniversari de la mort de Miquel Àngel Riera i Damià Huguet, fa dos anys ens varen proposar, des de la Fundació Mallorca Literària, fer un recital performàtic amb el músic Roger Pistola i l’actor Salvador Miralles”, explica la felanitxera, “i va ser l’estímul per musicar diferents poemes de Damià Huguet, entre ells aquest”.

Art i construcció

El lligam entre el poeta i la cantant, a més, passa pels seus vincles amb les fàbriques de materials de construcció, un fet que va fer que Grimalt se sentís especialment inspirada i el veiés com un referent. “Jo això de la fàbrica no ho duia gaire bé”, diu Grimalt, “sempre m’havia avergonyit molt que la gent sabés la meva relació amb una fàbrica de blocs i bigues de ciment, perquè Mallorca ja està prou destruïda. I Huguet era un artista que també tenia relació amb el ciment”. Aquest és un més dels reconeixements que Grimalt ha rebut pel seu disc debut, 'Espurnes i coralls', un treball que va dur a terme “amb l’ajuda de Joana Gomila i Laia Vallès” i que ja va ser reconegut amb el premi de la crítica a millor disc revelació a la darrera edició dels premis Enderrock de la Música Balear.

stats