Cultura 30/12/2020

La mallorquina Carla M. Nyman guanya el premi Valparaíso de poesia amb 'Movernos en la sed'

El jurat diu del llibre guanyador que "assumeix riscos i posa el llenguatge com a protagonista d'una estètica contemporània"

Ara Balears
2 min
La mallorquina Carla M. Nyman, guanyadora del premi Valparaíso de poesia

PalmaLa jove mallorquina Carla M. Nyman (Palma, 1996) ha guanyat la sisena edició del premi Valparaíso de poesia amb l'obra Movernos en la sed. Tot i que competia amb més d'un centenar de títols, Nyman s'endú el guardó amb la decisió unànime del jurat, que ha reconegut la qualitat del seu poemari. La guanyadora és graduada en Filologia Hispànica a la Universitat de Sevilla; d'aquí ve el seu domini lingüístic, que destaca el jurat del premi.

Els poetes Lena Carriler, Jota Santatecla, Fernando Valverde i Federico Díaz-Granados formaven el jurat, i la traductora Nieves García Prados ha actuat com a secretària del premi. Les consideracions sobre les obres s'han fet per via telemàtica. El president del jurat i director de l'editorial, Federico Díaz-Granados, ha explicat a través d'un comunicat que el poemari guanyador és un llibre "que assumeix riscos i posa el llenguatge com a protagonista d'una estètica contemporània, fresca i que proposa nous rumbs a la poesia en espanyol avui".

Fernando Valverde ha assenyalat que Movernos en la sed és "difícilment classificable". El coordinador editorial de Valparaíso, Jota Santatecla, ha destacat la "veu pròpia" de Nyman en un llibre que utilitza estructures i recursos lingüístics tan urgents com necessaris en la poesia contemporània, mentre que Lena Carriler considera la guanyadora d'aquesta edició una poeta que "destaca per l'exactitud dels seus versos".

El gener d'enguany la peça de teatre Mientras la puerta siga cerrada, escrita per Nymam, va ser seleccionada per participar en el III Festival Internacional de Dramatúrgia Femenina d'Atenes 2021, amb posada en escena i traducció al grec. A més, l'any 2019 va ser finalista del Premi Adonáis de poesia, i ha estat guardonada amb el XXI Premi Gloria Fuertes de poesia jove pel seu poemari Elegías para un avión común, entre altres reconeixements.

stats