Cultura 09/02/2021

El Macba torna als discursos més polítics el 2021-22

L'exposició de l'art conceptual de la col·lecció Tous i la creació emergent seran dos dels 'hits' de l'any

2 min
Atomic Fallout Shelter and/or Hermetic Caddy, de Francesc Torres (1982)

BarcelonaEl Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) torna als discursos polítics forts, aquest curs 2021-2022. Postcolonialisme, identitat, populisme, racisme i utopies es trobaran al museu, vehiculats a través de les exposicions dedicades a tres artistes singulars i, en especial, amb la mostra de la impressionant col·lecció que va donar Rafael Tous i que recull l'art conceptual fet des dels anys 70 fins als 90. També hi haurà dues mostres col·lectives: Blue & black futures, sobre els futurs utòpics i imaginats per diversos creadors negres de tots els àmbits i continents des del segle XIX, i Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls, una primera mostra col·lectiva que vol tenir continuïtat i que reflectirà "la intensitat del moment actual i la vitalitat del nostre context a partir de joves emergents", explica la comissària en cap del museu, Tanya Barson.

Un nom propi de la temporada és Felix Gonzalez-Torres, l'artista nord-americà d'origen cubà al qual es dedica una retrospectiva que "posa el focus en el discurs postcolonial" i en "qüestions actuals entorn a la memòria, l'autoritat, la llibertat i la identitat nacional" que estan molt connectades amb Espanya, però també parla de la sida i la cultura queer, segons el director del Macba, Ferran Barenblit. D'aquí un any es veurà la primera exposició individual a l'estat de la brasilera Cinthia Marcelle, coneguda per la seva obra fílmica i les grans instal·lacions que tracten qüestions com el populisme anti-Bolsonaro i l'activisme trans. La tercera artista a la qual se li dedica una retrospectiva és una altra dona, la barcelonina Teresa Lanceta, que treballa el tapís, la pintura, el vídeo i el dibuix.

'Nau', 2017, un vídeo de Cinthia Marcelle i Tiago Mata machado

L'última temporada de Ferran Barenblit al Macba –que acaba mandat l'estiu del 2021 després d'allargar-lo un any més del previst, tot i que ha programat fins el 2022 per demanda de les administracions– serà de replegament: el pressupost del museu s'ha reduït un 10% (dels seus 11 milions n'ha perdut 1,1 de recursos propis a causa de la baixada de públic, mentre que les administracions mantenen aportacions) i això ha afectat directament la programació. Si habitualment s'hi destinen 2,2 milions, aquest curs serà pràcticament la meitat. "El 10% de rebaixa dona un 50% menys per programar", ha lamentat el gerent, Josep Maria Carreté. Per al director del Macba, aquest últim període permetrà veure "la transformació, no ruptura", que es proposava fer al museu quan hi va arribar el 2015. "És un museu incòmode, que planteja qüestions" que van contra el corrent de pensament majoritari i hegemònic, ha dit Barenblit.

El Macba continua amb el projecte de l'ampliació i reorganitzarà els espais expositius al Convent dels Àngels per desplegar-hi la col·lecció permanent. Entre les donacions previstes els propers mesos hi ha obres de Pep Duran, Leopold Samsó, Ignasi Aballí i Ivana Franke, Alexandre Cirici, Fina Miralles o Francesc Torres.

stats