Literatura
Cultura 23/05/2023

Lauren Groff, autora de 'Màtrix', serà a Mallorca amb motiu del cicle d'escriptores 'Màtries'

El cicle de converses, de la Fundació Mallorca Literària, està programat per al mes de juny i entre el setembre i el desembre

2 min
Matrix, de Lauren Groff.

PalmaLauren Groff, l'autora del best-seller Matrix (publicada per L'Altra en català el 2022), serà una de les primeres autores internacionals a participar en el cicle de converses 'Màtries: Noves mirades per reescriure el món', de la Fundació Mallorca Literària. Per primera vegada, el cicle de converses tindrà participació internacional amb, a banda de Groff, la sueca Elin Cullhed, autora d'Eufòria, una novel·la inspirada en la vida de Sylvia Plath.

En aquesta ocasió, el programa d'activitats posa el focus en la narrativa més actual escrita per dones, una literatura que aborda temes com l'emergència climàtica, l'auge dels autoritarismes, la intel·ligència artificial, l'empoderament femení o la transformació dels afectes, que observa i escriu el món des d'una mirada nova. Amb aquest objectiu, una selecció d'autores participaran d'aquestes converses amb altres companyes escriptores, traductores, periodistes o prescriptores, que s'iniciaran el mes de juny i continuaran de setembre a desembre.

Programació durant el juny i a partir de setembre

Així, les dues primeres sessions de Converses seran el mes de juny. La primera, amb l'escriptora nord-americana Lauren Groff, qui inaugurarà el cicle Converses el proper 7 de juny a la Sala d'Actes del Centre de Cultura Sa Nostra, a Palma. Serà una conversa amb la també escriptora i traductora de Matrix, Míriam Cano. Ambdues escriptores conversaran sobre la novel·la, que relata la història d'empoderament, sororitat i feminismes de Maria de França, primera escriptora de la literatura francesa. La sessió serà en anglès amb servei de traducció simultània.

La segona sessió, també durant el mes de juny, dimecres 14, serà a càrrec de Katixa Agirre, autora de la novel·la De nou centaure (publicada en català per La Segona Perifèria el 2022), conversarà amb la poeta i professora de la UIB Noèlia Díaz Vicedo a la Llibreria Drac Màgic de Palma. Les crisis globals i personals, els canvis tecnològics, el gènere i els cossos seran sens dubte presents en aquesta xerrada entre les dues autores.

Les següents sessions de Converses seran entre els mesos de setembre i desembre i estaran protagonitzades per una selecció d'autores rellevants en la literatura actual. Parlam de noms, nacionals i internacionals, tan destacats com els d'Elin Cullhed, Roser Cabré-Vedriell, autora d'Aioua; Alejandra Parejo, Una madre, o Mercè Climent, No hi havia a València..., en conversa amb altres escriptores i prescriptores com Anna Guitart, Glòria de Castro i Lucia Pietrelli.

Les activitats són gratuïtes amb inscripció prèvia al web https://www.mallorcaliteraria.cat/

stats