Cultura 26/06/2021

L'Associació de Productors Audiovisuals de les Balears reclama més accions per impulsar el sector

Demana "una injecció per a producció i un pla d'augment pressupostari gradual", ja que genera entre 65 i 90 milions d'euros a l'any a l'Arxipèlag

ARA Balears
2 min
Un rodatge al centre de Palma.

PalmaL'Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB) celebra l'increment del pressupost en Cultura per part del Govern, com va anunciar el conseller Miquel Company, i que afecta la dotació de l'Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) i de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB). La Conselleria ha apujat amb 200.000 euros les partides de Producció Audiovisual i d'Equipaments respecte de les quantitats previstes inicialment.

Segons el president de l'APAIB, Kiko Domínguez, “l'augment de les partides de les convocatòries anuals de l'ICIB per al 2021 és el gest que el sector esperava des de fa ja massa temps i el celebram”; però ha afegit que "s'ha de continuar fent passes fins a la dignificació d'un sector molt castigat i de gran valor estratègic”. Així mateix, reclama una millora de la inversió a Menorca, Eivissa i Formentera, i major coordinació entre el Govern i els consells insulars.

Després de l'èxit exterior de produccions com El ventre de la mar, d'Agustí Villaronga, l'APAIB recorda el "gran talent local" i la necessitat de rebre un "impuls coordinat per part de les administracions públiques". L'associació compara la situació de les Balears amb la d'altres comunitats autònomes, com Catalunya i el País Valencià, els governs de les quals han entès el valor estratègic del sector audiovisual com a generador d'ocupació i també com a element promocional del territori.

L'APAIB no s'oblida de la televisió autonòmica. A parer seu, cal reforçar-la i mantenir el pressupost que dedica IB3 a la producció. L'associació va denunciar fa unes setmanes que IB3 ha reduït tres milions d'euros la quantitat destinada a la producció de continguts respecte de l'any passat, malgrat mantenir el seu pressupost global. Considera que IB3 és un element important per al futur del sector i sol·licita al Govern “una injecció per a producció i un pla d'augment pressupostari gradual". El sector audiovisual genera entre 65 i 90 milions d'euros a l'any a les Balears. Abans de la pandèmia, l'audiovisual havia experimentat un creixement de l'ocupació del 47%, duplicant el de la resta del teixit productiu balear. A més, cal afegir el retorn indirecte o induït que generen les grans produccions internacionals que utilitzen les Illes com a lloc de rodatge.

stats