Cultura 07/09/2022

L'Arxiu de Formentera adquireix documents dels segles XVIII i XIX sobre els drets de la família Martí sobre l'illa

Es tracta d'una donació que l'any 1453 va fer el rei d'Aragó Alfons el Magnànim a l'eivissenc Joan Martí

ARA Balears
1 min
Els documents fan menció a la construcció d'una torre a l'Espalmador.

PalmaL'Arxiu de Formentera ha adquirit uns documents dels anys 1743 i 1804 relacionats amb els pretesos drets de la família Martí sobre l'illa. El Consell ha explicat que "es demostra que l'Arxiu és actiu, tant en la conservació com en la intenció de fer créixer el fons documental ja existent".

Els drets de la família Martí sobre l'illa arrelen en la donació que l'any 1453 va fer el rei d'Aragó Alfons el Magnànim a l'eivissenc Joan Martí de la quarta part indivisa de Formentera, illa aleshores despoblada. El monarca hi va posar condicions: fer-hi construir una fortalesa i la prohibició de comerciar amb la sal de les salines formentereres.

Joan Martí havia estat procurador reial a Eivissa, però la Universitat d'Eivissa i Formentera va protestar fermament aquesta donació i l'any següent el rei la revocà. Passats els anys, Francesc Martí, fill de Sebastià, doctor en lleis (1695-1781), volgué acreditar que era descendent d'aquell Joan Martí del segle XV amb la intenció de reclamar els drets del seu avantpassat sobre Formentera.

Els documents fan menció a la construcció d'una torre a l'Espalmador anterior a l'actualment conservada. També recullen interrogatoris als veïns d'Eivissa destinats a demostrar que la torre es va construir i que una casa de Dalt Vila conservava l'escut heràldic dels Martí.

A l'arxiu es troba la documentació creada a partir de les funcions i competències de la institució, sobretot en la seva etapa en què únicament tenia competències d'ajuntament. També inclou documents del Registre Civil i del Jutjat de Pau, que són alguns dels més antics. Hi ha, bàsicament, dues seccions dins de l'arxiu: l'arxiu històric (fins a l'any 1980) i l'arxiu administratiu (de 1980 en endavant).

stats