Art contemporani
Cultura 21/03/2023

L'Art Palma Brunch arrancarà amb un homenatge al galerista Juan Antonio Horrach

En la cita amb l'art contemporani, que serà aquest dissabte i diumenge, hi participen 13 galeries i altres espais de Palma, Andratx i Pollença

3 min
Galeristes i autoritats que fan possible aquesta edició de l'Art Palma Brunch.

PalmaFins a 26 exposicions amb més de 40 artistes de diverses nacionalitats, generacions i llenguatges. Torna l'Art Palma Brunch aquest 25 de març amb un programa que s'expandeix un dia més (serà fins dia 26, diumenge) per arribar fins a Andratx i Pollença. En l'edició de la majoria d'edat d'aquesta cita, organitzada per l'associació de galeries d’Art Palma Contemporani, hi participen 13 galeries i altres espais.

Més enllà de ser la 18a edició, aquesta serà especial perquè arrancarà amb un record profund a "una de les figures més singulars del sector galerístic de Mallorca, Juan Antonio Horrach". Abans del sus oficial de l'Art Palma Brunch, es farà un homenatge al galerista a Horrach Moyà al costat de la seva família i els col·legues de professió. 

El programa de l'Art Palma Brunch s'amplia, també, gràcies a la col·laboració amb diferents institucions. Així, dijous, 23 de març, s'oferiran dues activitats que agradaran als amants de l'art contemporani: la conferència El poder. Un recorregut a través de la iconografia de les dones poderoses, a càrrec de la historiadora de l'Art Patrícia Mayayo, al CaixaForum Palma a les 18 h, i a les 19.30 h, la inauguració al Casal Solleric de l'exposició de Dolores Sampol (1954 - 2020). 

Andratx i Pollença

La galeria Maior Pollença presenta Bloem!’, una exposició individual de la menorquina Núria Marqués. En el CCA Andratx podrem visitar quatre exposicions: les individuals de Rasmus Eckhardt i de Lin Utzon, i dues exposicions col·lectives. Worlds Within Worlds, sota el comissariat de Jelena Tamindzija Donnart i amb la participació dels artistes Sophie Erlund, Igor Eškinja, Stephen Kent, Josep Maynou i Mark Požlep; i Bodies of Water, comissariada per Malou Solfjeld amb l'assistència d'Olga Rusnak, que presenta obres de Enar de Déu Rodríguez, Emilie Imán, Anada Retz Wessberg i Sissel Marie Tonn. Qui vulgui, a més, tindrà la possibiltiat de visitar els estudis dels artistes residents Rasmus Eckhardt, Jay Gard, Birke Gorm i Claudia Peña Salines. 

Accent illenc

En totes les cites d'art contemporani sempre hi ha artistes internacionals, nacionals i de les Balears. Així, la galeria Aba Art Lab presenta una exposició individual de l'artista i poeta visual Pedro Oliver (Mallorca, 1968). La mateixa galeria ha comissariat de NUS, una exposició de l'artista multidisciplinari Miquel Mesquida (Manacor, 1954) que es podrà visitar a l'Hotel Can Cirera.

A la galeria Horrach Moyà del carrer de Catalunya número 4 es podrà veure el projecte individual de Girbent (Sóller, 1969). A la Pep Llabrés Art Contemporani, Aina Albo Puigserver (Palma, 1982) presenta la seva nova feina, que duu per títol Com un Temple Infinit. Albo Puigserver fa referència a la naturalesa com un temple "en el qual la contemplació i la cerca de fenòmens lumínics i atmosfèrics es converteixen en l'excusa per a indagar en la naturalesa de les emocions humanes", expliquen des de la galeria.

 D'Europa i més enllà

A la galeria Baró hi haurà la mostra individual de l'artista Elias Crespin (Veneçuela, 1965), feta amb escultures mòbils que es componen de malles metàl·liques modelades a mà o d'elements individuals suspesos per fils invisibles que formen, en el seu conjunt, figures geomètriques.

A la Kewenig, al carrer de Sant Feliu, es podrà veure l'exposició individual de l'artista Tyra Tingleff (Noruega, 1984), titulada There are so many places I haven’t been in my closest surroundings.

D'altra banda, l'italià Ivan de Menis (Treviso, 1973) presentarà, a la Galeria Xavier Fiol de Palma, la seva primera exposició individual a l'estat espanyol. El seu projecte Barcelona, expliquen, reuneix obres de dimensions diverses, que conformen un llenguatge plasmat en color i resina: "Són treballs que recorden la relació amb el temps, on la recerca d'una particular sensibilitat pictòrica del color es converteix, amb el volum i el tall escultòric, en el fonament de l’obra", apunten des de la galeria. 

No són només els noms internacionals que destaquen en el programa d'aquest Art Palma Brunch. Des de l'associació subratllen que hi ha una "forta presència d'artistes espanyols de meitat carrera que exposen de manera individual". Alguns exemples són Fernando Renes, que exposarà a la galeria Baró, un artista visual nascut en Covarrubias l'any 1970 i que amb la seva obra de ceràmica es guanya la confiança de qui el visita; o també Leonor Serrano Rivas que, comissariada per Cristina Anglada, oferirà una mostra a la Pelaires. En aquesta mateixa galeria hi exposaran, també individualment, Claudia Peña Salines i Jorinde Voigt.

A la L21 hi haurà la segona exposició individual d'Edu Carrillo, devora les exposicions individuals dels artistes internacionals Joe Cheetham (el Regne Unit, 1992), Eunsae Lee (Seoul, 1987), Gizela Mickiewicz (Polònia, 1984) i Anthony Miler (els EUA, 1982). Cinc projectes en què els artistes exploren la pintura, noves composicions figuratives i matèriques i l'acte de recordar i oblidar.

La galeria Fran Reus presentarà "l'artista emergent" Irati Inoriza (Balmaseda, 1992) al costat de Ride or die, de l'artista escocesa Sophie Vallance Cantor i Lukas Glinkowski amb It’s difficult to explain so I stay quiet.  

Nous espais

A més de les 11 galeries associades d’Art Palma Contemporani, en aquesta edició s'han adherit dues galeries de gran qualitat i trajectòria. La italiana M77 Gallery, que inaugura per primer pic a Ciutat una mostra col·lectiva d'artistes internacionals: Kendell Geers, Agostino Iacurci i Marco Petrus. M77 va obrir la seva galeria l'any 2014 a Milà i representa un grup d'artistes molt prestigiosos i respectats. Les seves exposicions solen caracteritzar-se per ser site specific i minuciosament comissariades.

L'espai mallorquí Fermay, inaugurat l'any passat, presenta Amarillo Púrpura, una exposició individual de l'escultora Elisa Braem (Ostende, 1991), qui treballa principalment la ceràmica.

stats