Obituari
Cultura 18/10/2022

Mor el galerista Juan Antonio Horrach Moyà a 52 anys

El marxant d'art contemporani ha patit un infart mentre es trobava a França

2 min
El galerista Juan Antonio Horrach

PalmaEl galerista Juan Antonio Horrach Moyà, de 52 anys, ha mort aquest dilluns d'un infart. El propietari de les dues galeries de Palma que porten el nom familiar es trobava a França amb el seu fill gran, Guillem, qui competia en una carrera de cavalls a Castéra-Verduzan, a Toulousse. La cria de cavalls de trot és una altra de les activitats de la família Horrach Moyà a la qual es dedicava de manera apassionada el galerista. Juan Antonio Horrach Moyà era la parella de l'artista Susy Gómez.

"La seva figura quedarà per sempre lligada al foment de l'art, del trot i del turisme de qualitat a Mallorca", ha expressat en un comunicat la família del galerista. També informa que en els propers dies el seu fèretre serà traslladat a l'illa i es comunicarà com serà el comiat .

Membre d'una família d'empresaris de l'hostaleria -són propietaris de la cadena d'hotels HM-, el seu pare ja va dedicar part de la seva activitat a l'art, fundant la galeria Horrach Moyà, amb presència majoritària de pintura paisatgística de les Illes. Però va ser Juan Antonio Horrach qui, ja de molt jove, va donar un gir a la galeria heretada i la dedicà a l'art punter de renom internacional. Primer va obrir l'espai del carrer de Catalunya, on va començar a treballar amb artistes com el català Carles Congost, el mallorquí Pep Girbent o la portuguesa Joana Vasconcelos. Fa una dècada, amplià el negoci amb un segon espai a Ciutat, un edifici sencer de la plaça de les Drassanes que amb el temps s'ha convertit en l'espai de referència d'Horrach Moyà. Als distints pisos de la galeria de Drassanes hi ha exhibit artistes com Lawrence Weiner, Muntean/Rosenblum o Marina Abramovic, qui va inaugurar recentment.

El galerista aconseguí internacionalitzar el nom del seu espai i no només portava els artistes amb els quals treballava a les principals fires internacionals de l'art contemporani, sinó que organitzà nombroses mostres en col·laboració amb museus i centres d'art d'arreu del món.

A Palma, va ser un dels impulsors de la Nit de l'Art. Era membre de l'associació de galeristes Art Palma, organitzadora de l'esdeveniment artístic anual. També en va ser un dels primers presidents.

stats