Cultura 09/07/2021

Jean Tussaint i Giovani Guidi, els grans noms del festival de sa Pobla

Enguany, la programació inclou dues vetlades que conjuguen jazz i literatura

2 min
El saxofonista Jean Tussaint.

PalmaJean Tussaint, saxofonista, i Giovani Guidi, pianista, són alguns dels noms més potents de la programació del Festival Mallorca Jazz sa Pobla. La d’enguany és la vint-i-setena edició d’una de les cites ineludibles de l’estiu pels amants d’aquest gènere musical. El cartell confirma que l’esperit del festival continua sent apostar per l’escena més actual i innovadora, així com per la revisió dels clàssics. Arrancarà dia 27 de juliol i durarà fins dia 24 d’agost, i inclou algunes novetats, com ara l’acte Jazz i Literatura: un espectacle amb textos de Paul Auster, als quals posarà veu l’actor Salvador Oliva (dia 5 d’agost), i un altre amb versos de Joan Margarit, que llegirà Joan Gomila (12 d’agost).

El grup del pianista Giovanni Guidi, considerat un dels més creatius d’Europa, presentarà el seu darrer disc, Ojos de Gato, un homenatge al reconegut saxofonista argentí Gato Barbieri, un referent del jazz llatí. Jean Toussaint serà el següent a pujar a l’escenari de Can Cirera Prim. Col·laborador de les grans figures del jazz com Gil Evans, McCoy Tyner i Wynton Marsalis, ja fa uns anys que s’ha fet un nom com a líder dels seus projectes i s’ha convertit en un dels grans de la història recent d’aquest gènere musical. El seu concert serà el dimarts 3 d’agost. Set dies després, el 10 d’agost serà el torn de Lucía Martínez, baterista i percussionista gallega. El seu interès per l’experimentació l’ha duita a crear amb The Fearless, un grup berlinès. A sa Pobla, presentaran el seu darrer treball. Una cita especial serà amb les cantants valencianes Ester Andújar i Eva Romero. A l’escenari de Can Cirera Prim, reproduiran la històrica trobada de Carmen McRae i Betty Carter, enregistrada en un àlbum gravat en viu el 1987. Serà dia 17 d’agost.

Finalment, els ritmes lluents de Highlands Project, que combinen de manera desenfadada el jazz, el soul, el funk i el rhythm & blues, clouran el Festival Mallorca Jazz sa Pobla. El concert d’aquesta banda, molt consolidada a l’illa de Mallorca, serà dia 24 d’agost. El col·lectiu Mallorca Black Music s’encarregarà de posar música ambient durant les prèvies dels concerts. L’abonament per accedir a les cinc actuacions del festival costa 20 euros.

Tres dies d’escola de jazz

Ja és tradició que, durant el festival, es desenvolupin activitats pedagògiques del Seminari de Jazz de la Traveling School PlayJazz. L’edició d’enseguany serà especial per adaptar-se als temps actuals. Jimmy Weinstein, Lilly Santon, Toni Miranda, Tomas Fontin i Pere Dàvila, el grup base de la Traveling School Play Jazz a Mallorca, faran classes de bateria, guitarra, saxofon i iniciació al cant jazz entre el 30 de juliol i el primer d’agost –dia què es farà el concert final amb els alumnes–. El cost de la matrícula per assistir a aquest curs, que es farà a Sa Congregació, és de 60 euros.

stats