LITERATURA
Cultura 02/11/2017

La inauguració de la Setmana del Llibre en Català, marcada pels crits de "llibertat preses polítiques"

La pregonera ha estat l'escriptora i periodista Eva Piquer, "en estat de xoc per haver estat tancat a la presó un Govern que hem votat els catalans"

Margalida Mateu
2 min
Presentació de la Setmana del Llibre en Català en un envelat al parc de les estacions de Palma.

PalmaLa presentació de la Setmana del Llibre en Català a Palma ha estat centrada per l'activitat política i judicial catalana. Les autoritats que han inaugurat la fira, encapçalades per la presidenta, Francina Armengol, han estat rebudes a crits de "llibertat a les preses polítiques" per part dels assistents, escriptors, llibreteres i representants de l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana).

Durant l'acte d'inauguració amb Eva Piquer com a pregonera, s'han penjat i mostrat papers que demanaven la llibertat dels presos polítics catalans i s'han sentit alguns crits de "còmplices" i algun renou de casserolada.

La presidenta Francina Armengol a la inauguració de la Setmana del Llibre en Català.

La presidenta Armengol ha afirmat que "és un dia trist per a la democràcia; es tracta d'una situació desproporcionada i límit a la qual crec que no hauríem d'haver arribat". Armengol ha demanat seny, responsabilitat i diàleg.

Per la seva banda, la pregonera, Eva Piquer, ha assenyalat que, malgrat que tan sols venia a parlar del poder de les paraules, ha encetat el seu discurs dient que encara es trobava en estat de xoc per "haver estat tancat a la presó un Govern que hem votat els catalans, una cosa tan injusta que em deixa sense paraules".

Inauguració de la Setmana del Llibre en Català.

"Som el que llegim"

Seguidament, l'escriptora i periodista Eva Piquer ha prosseguit el seu discurs, que dona el sus a la vint-i-vuitena edició de la Setmana del Llibre en Català, que fins diumenge està instal·lada en un envelat al parc de les Estacions de Palma. Ha destacat la lectura com "un lloc on poder refugiar-se, és el que passa quan et submergeixes en un bon llibre: mentre dura la lectura, deixes de pensar que estàs molt i molt trit, si més no; hi trobes frases que t'ajuden a conviure amb la tristesa infinita", fent referència al dimarts 4 d'agost, quan se li "va trencar la vida en mil bocins".

Piquer ha parlat també d'enyorança i ha confessat que, "neta de menorquí, només havia estat a Mallorca una altra vegada: fou el 28 de desembre de 2013, en el concert de comiat dels Antònia Font, els enyorats Antònia Font, els enyor 'com a segles de glaceres solitàries'".

Eva Piquer ha estat l'encarregada de fer el pregó de la Setmana del Llibre en Català

La pregonera ha conclòs que "som el que llegim, i que de sobte, de tant en tant, passa el miracle: ens submergim dins d'un llibre i alguna cosa ens diu que la felicitat és això".

L'acte de presentació de la Setmana ha continuat amb el parlament d'un manifest per part de la poetessa Laia Martínez, vocal per Mallorca de l'AELC, qui ha reclamat que "la llengua catalana serà sempre nostra". Seguidament s'ha fet el concert de Marga Rotger. Aquesta fira, dedicada al llibre en català, serà plena d'activitats fins aquest diumenge, 5 de novembre.

stats