LITERATURA
Cultura 28/10/2017

El parc de les Estacions s’adesa per a la Setmana del Llibre en Català

La fira es durà a terme entre el 2 i el 5 de novembre amb un bon grapat d’activitats

Margalida Mateu
3 min
El parc de les Estacions s’adesa per a la Setmana del Llibre en Català

PalmaLa Setmana del Llibre en Català es trasllada enguany al parc de les Estacions de Palma. La decisió ja va ser presa pel Gremi de Llibreters de Mallorca durant l’edició anterior, quan la fira es dugué a terme directament a les diferents llibreries que hi participaren. Aquesta solució, però, va fer deslluir la Setmana, que fins aleshores s’havia fet, majoritàriament, al pati de la Misericòrdia de Palma.

Amb la nova ubicació, a l’esplanada del parc de les Estacions, es pretén arribar amb la literatura catalana a més persones. Hi haurà muntades paradetes de les llibreries Lluna, Quart Creixent, Drac Màgic, Embat, La Biblioteca de Babel, Jaume de Montsó, Abacus, Llibres Ramon Llull i Literanta entre dijous 2 i diumenge 5 de novembre. I és que una altra de les novetats de la Setmana del Llibre en Català d’enguany és el canvi d’estació. Fins ara s’havia fet a la primavera i ara es trasllada a la tardor per tal de no fer-la coincidir amb la Fira del llibre, que enguany va ser al passeig del Born de Palma a principis de juny.

Foment de la lectura

Les casetes de llibreters obriran entre les 10 h i les 21 h i hi haurà descomptes del 5% en tots els llibres. A més a més, s’han organitzat un bon grapat d’activitats com xerrades, presentacions de llibres, lectures, contacontes, tallers i concerts que complementaran la Setmana amb un objectiu comú: la potenciació del foment de la lectura.

Entre les activitats cal destacar el pregó que farà la periodista i escriptora Eva Piquer dijous 2 de novembre a partir de les 19 hores i, just després, una festeta d’inauguració amb concert a càrrec de Marga Rotger, Gaspar Àngel Palou i Jaume Sibole, que presentaran cançons del seu darrer disc, Utopia, a més d’algunes versions de Sílvia Pérez Cruz i alguna altra adaptada al català. Per al mateix dijous al matí s’ha organitzat un taller de poesia “d’impacte” per a infants, Slam Poetry Jove, a càrrec de Raquel Gelabert, Xisco Ródenas i Tomeu Ripoll.

Per a divendres 3 de novembre, es prepara la presentació del llibre El conflicte lingüístic a les illes Balears durant la Segona República (1931-1936) (Lleonard Muntaner) a càrrec del seu autor, Daniel Escribano, i presentat per Lluís J. Segura, especialista en dret autonòmic i lingüístic. El premi Ausiàs March de Gandia 2016, el poemari El guant de plàstic rosa (Edicions 62), promourà un diàleg entre la seva autora, Dolors Miquel, i l’escriptor Biel Mesquida. Per acabar la jornada hi haurà la presentació del llibre Allò que el vent no s’endugué (El Tall Editorial) per part del seu autor, Miquel López Cresp, amb presentació de l’editor Josep Juan i Cecili Buele.

Quant a les activitats de dissabte, Rosa Bonnín farà un contacontes titulat Una capsa de contes i a les 12 h diversos escriptors de les Balears pronunciaran la lectura col·lectiva d’ Ales de fusta, d’Asli Erdogan, escriptora turca empresonada, en un acte presentat per Miquel Àngel Llauger, vicepresident del PEN Català. Pel que fa a les presentacions, hi haurà les de Llum a l’arsenal. Cent poemes (Antologia 1987-2017), de Lleonard Muntaner, a càrrec del seu autor, Lluís Calvo, i amb la participació dels escriptors Sebastià Perelló i Pere Joan Martorell; La universalitat de la glosa. Gloses mallorquines de picat (1735-2011), de Documenta Balear, per part de l’autor, Felip Munar; la publicació L’herba sempre és més verda a l’altra banda (Editorial Arrela), del periodista de TV3 corresponsal a Brussel·les Xavi Coral, presentada per Margalida Solivellas, i el llibre Gabriel Alomar. Pedagog, publicista, escriptor, poeta i polític (Illa Edicions i IEB) per part dels seus autors, Catalina Moner i Jordi Pons, amb presentació dels editors Catalina Martorell i Pere Garcia. També hi haurà temps per fer un combat de picat en el qual intervindran els glosadors Mateu Matas Xurí, Maribel Servera Servereta i Cati Eva Canyellas Sollerica.

Per acabar amb la Setmana del Llibre en Català, la jornada de diumenge 5 de novembre s’encetarà amb un nou contacontes: Nassos i més, a càrrec de Centiments Teatre. A les 12 h arribarà la presentació del Premi Jocs Florals de Barcelona d’enguany, Esquenes vinclades, per part del vencedor, el poeta mallorquí Pau Vadell, presentat per Catalina Sureda i Glòria Julià. En l’acte es farà també la presentació del cartell de promoció del català fet per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana acompanyada per la lectura de poemes. El vermut dels diumenges serà en forma de taula rodona sobre el llibre L’illa, el far, el vent, de Josep Manuel Vidal-Illanes. Seguidament presentarà el llibre Clara Hammerl. Una dona de paraula (El Gall) el seu autor, Pere Salas Vives, i clourà la fira el concert que realitzarà el professorat de l’Escola de Música Ireneu Segarra, que oferirà una actuació de diverses formacions de cambra, a més de la col·laboració de la Coral Vint-and-Sing, formada pels alumnes més grans de l’escola.

Literatura i activitats a dojo per a una nova edició de tardor, de llibres, de literatura catalana i per a una nova localització: l’esplanada del parc de les Estacions de Palma.

stats