Música
Cultura 25/03/2022

Iggy Pop, Els Catarres i La Fura dels Baus se sumen al cartell de Porta Ferrada

La 60a edició del festival també inclou concerts de Joan Manuel Serrat, Herbie Hancock i Zoo, entre d'altres

3 min
El músic nord-americà Iggy Pop en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Festival de la Porta Ferrada ja té enllestida la programació de la 60a edició, que se celebrarà a Sant Feliu de Guíxols de l'1 de juliol al 21 d'agost. Les incorporacions d'artistes i grups com Iggy Pop, Herbie Hancock, Chucho Valdés & Paquito D'Rivera, Mario Biondi, Suu, Els Catarres i Tony Hadley (ex Spandau Ballet) completen un cartell en què ja s'havien anunciat prèviament noms com Joan Manuel Serrat (que hi arribarà immers en la gira de comiat), Jamie Cullum, Zoo, Simple Minds, Manolo García, Sopa de Cabra, Nathy Peluso, Guitarricadelafuente, Marisa Monte, Tanxugueiras i Kings of Convenience, entre d'altres. Tot plegat en una programació amb una cinquantena de concerts, entre els quals hi ha també la presentació de l'espectacle Pastoral for the planet, de Carlus Padrissa (La Fura dels Baus) amb la GIO Symphonia. Padrissa s'estrena com a artista resident del festival, i hi repetirà en les dues pròximes edicions.

Per celebrar la 60a edició, el festival d'estiu més longeu de Catalunya tindrà més escenaris que mai. El Guíxols Arena i l'Espai Port acolliran el gruix de les actuacions, però també n'hi haurà al monestir (el lloc on va néixer el festival), al Teatre-Auditori, a la terrassa Fénix de la sala Las Vegas i en diferents espais de Sant Feliu de Guíxols com ara el Pati de l'Antic Hospital, el Jardí de la Casa Traschler i la plaça del Puig, entre d'altres. "La voluntat és que tot Sant Feliu visqui el festival", explica el director artístic de Porta Ferrada, Albert Mallol.

L'eclecticisme marca de la casa

Com és habitual en el festival organitzat per l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i la promotora The Project, la programació artística segueix una línia editorial dominada per l'eclecticisme. Tot i que va néixer com un festival de música clàssica, amb els anys Porta Ferrada va anar incorporant altres músiques com el pop i el rock, que s'han convertit en hegemòniques, sobretot als escenaris principals. En aquest gran calaix de sastre estètic hi ha lloc per al rock d'Iggy Pop i Sopa de Cabra, per al pop de Nil Moliner i Suu, per al jazz per a tots els públics de Jamie Cullum i Chucho Valdés & Paquito D'Rivera, i per a les noves declinacions de les músiques urbanes de Nathy Peluso.

Tanmateix, el festival no ha deixat totalment de banda la clàssica, i aquest any el monestir acollirà concerts de la Camerata Música Catalana i de solistes del Covent Garden. Igualment hi haurà una vetllada de dansa amb el Malandain Ballet de Biarritz, que portarà a l'Espai Port la coreografia que ha fet Martin Harriague per a La consagració de la primavera, que es va estrenar l'any passat a França.

Fora dels escenaris principals, Porta Ferrada també desplega cicles amb més lògica conceptual. Per exemple, la terrassa Fénix aquest any acollirà el cicle Delicatessen amb "sis propostes amb la veu de dona com a protagonista", tal com diu Mallol. Es tracta de concerts d'Anaïs Vila, Maria Hein, Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach, Alanaire, River Omelet i Amaia Miranda. També hi haurà un cicle Km 0, amb artistes de Sant Feliu de Guíxols i de les comarques gironines com Xavi Lloses, Laura Andrés, XY, el duet Urzaiz-Cullell i el GIO Symphonia Quartet. No hi faltarà tampoc la programació infantil pròpia de les cites musicals d'estiu, aquest cop organitzada pel festival Petits Camaleons de Sant Cugat del Vallès, amb cercaviles, tallers i actuacions de Joan Miquel Oliver i Reggae per Xics a l'Espai Port.

stats