Cultura 29/03/2021

El Govern rebrà 122.000 euros del Pla estatal d'exhumacions de víctimes del franquisme

Gran part es destinarà a la localització i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil

ARA Balears
1 min
Tasques d’exhumació l’estiu passat al cementeri de Son Coletes, a Manacor.

PalmaLes Balears rebran 122.000 euros del Pla estatal d'exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. L'Executiu balear ha apuntat que la Vicepresidència del Govern, a través de la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica, obtindrà 82.585,28 euros dins la línia destinada a la localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil.

La major part d'aquests recursos s'invertiran en actuacions previstes dins el tercer Pla de fosses del Govern, que es troba actualment en fase de tramitació. A aquesta quantia s'hi sumaran 39.444,12 euros per finançar activitats destinades a la dignificació de llocs d'enterrament i de memòria o a l'actualització de mapes de fosses.

Així s'ha confirmat aquest dilluns durant la primera Conferència Sectorial de Memòria Democràtica, presidida per la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i a la qual ha assistit el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

Yllanes ha recordat "l'enorme esforç que han fet durant anys les famílies i les associacions per mantenir viva la memòria de les víctimes represaliades pel franquisme, tant a l'hora d'impulsar l'obertura de fosses com de crear espais de record". El conseller ha destacat també que "desgraciadament, hi ha llocs on es posa en dubte la història i on els investigadors necessiten el suport de l'Estat per continuar lluitant per dignificar les persones que varen ser represaliades per defensar la llibertat".

La Conselleria ha explicat que aquests fons provenen d'una partida pressupostària de tres milions d'euros que la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica destina aquest 2021 a transferències a les comunitats autònomes per fer tasques de recerca, identificació i dignificació de les víctimes.

stats