Política 19/02/2024

L'Ajuntament de Palma no participarà en l'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil

Memòria Democràtica qualifica la negativa com un "greuge enorme per a qualsevol demòcrata"

ARA Balears
2 min
Membres de Memòria Democràtica a Cort

PalmaL'Ajuntament de Palma (PP) no participarà en el Dia del record de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, segons ha denunciat la Plataforma per la Memòria Democràtica. En declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta d'aquesta associació, Maria Antònia Oliver, ha qualificat aquest fet com una "ofensa gravíssima". També ha informat que l'Ajuntament d'Alcúdia (PP) tampoc participarà en els homenatges. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Inca (PSIB-MÉS) sí que organitzarà actes per a dia 24.

A Palma, la commemoració es farà dia 25, a les 12 h. Inlourà una lectura del manifest davant del Mur de la Memòria, al cementeri. Hi intervindrà la jurista i especialista en memòria democràtica Catalina Moragues, que estarà acompanyada per la música de Xeremiers des Prat.

Palma, Alcúdia i Inca són les administracions locals que organitzen actes en aquestes dates des de 2018, quan es va decidir retre homenatge a l'exbatle de Palma Emili Darder, l'exbatle d'Inca Antoni Mateu, l'exdiputat Alexandre Jaume i l'empresari d'Alcúdia i fundador d'Esquerra Republicana Balear Antoni Maria Ques.

Oliver ha censurat que la decisió de no participar en aquesta celebració s'ha pres a les administracions "on governa el PP de la mà de Vox". Respecte de Palma, ha dit, la negativa és un "greuge enorme per a qualsevol demòcrata" perquè Darder, un dels assassinats, és fill il·lustre de Ciutat. Segons ha dit, no hi ha hagut cap declaració de l'Ajuntament.

Demanat pels mitjans sobre si el Govern està frenant durant aquesta legislatura les investigacions per identificar víctimes del franquisme, Oliver ha dit que hi ha hagut "omissions, dilacions i silencis" per part de l'Executiu. "Fins i tot per demanar una prova d'ADN hi ha dificultats", ha lamentat. Si el Govern no aplica la Llei de memòria democràtica, Oliver ha avançat que prendran mesures judicials. "No en deixarem passar ni una i anirem a la Fiscalia quan faci falta", ha remarcat.

stats