Societat 27/02/2024

Identifiquen les restes de Josep Mercadal entre les víctimes localitzades al cementeri de Porreres

Va ser detingut el 30 d'agost del 1936, empresonat al castell de Bellver i executat el 10 de febrer de 1937

ARA Balears
1 min
Les tasques per exhumar represaliats pel franquisme a la fossa de Porreres es podrien reprendre aquest estiu

PalmaLes restes de Josep Mercadal han estat identificades entre les víctimes localitzades el febrer del 2021 al cementeri de Porreres. Les intervencions que es varen feren aquell període s'emmarcaven en el Pla de fosses aprovat per la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts del Govern. Segons ha recollit Europa Press, les restes de Mercadal s'han trobat a la fossa número cinc del cementeri porrerenc. Josep Mercadal Marqués va néixer a Ciutadella, tot i que residia a Palma, on confeccionava formes de calçat. Mercadal va ser detingut el 30 d'agost del 1936, enmpresonat al castell de Bellver i executat en aquest cementeri el 10 de febrer de 1937.

D'acord amb l'informe d'identificació biològica fet pel laboratori Biomics de la Universitat del País Basc, la identificació de Mercadal s'ha pogut fer a través d'una mostra òssia de les restes que ha estat comparada amb una mostra d'ADN d'una familiar directa, que ha donat un resultat positiu. Aquesta és la novena identificació d'entre les restes trobades a Porreres el 2021.

23 identificacions a Porreres

Les excavacions fetes en aquest cementeri han permès recuperar 114 víctimes. D'aquestes, 23 ja han estat identificades, 14 en la fase del 2016 i les nou restants, en la del 2021. La identificació de Mercadal se suma a les de Jaume Ordinas Arrom, Miquel Cabot Dolç, Jordi Colom Estarellas, Bartomeu Matas Alemany, Antoni Company Oliver, Miquel Pasqual Quetglas, Llorenç Bartomeu Suárez i Gabriel Picornell Serra, els cossos dels quals varen ser recuperats fa tres anys. Ara com ara, a les Balears s'han identificat 60 víctimes de la repressió franquista a través de les anàlisis d'ADN i als estudis antropològics.

stats