Cultura 25/11/2020

El Festival de la Paraula s'eixampla amb la voluntat de cultivar l'espai escènic illenc

El Centre de Creació Espai El Tub ofereix un programa ple de teatre i activitats, tot i que el Torneig de Dramatúrgia, que aixopluga el teatre Mar i Terra, continua sent la cita estrella del calendari

Clàudia Darder
2 min
El Festival de la Paraula s'eixampla i cultiva l'espai escènic illenc

PalmaFormació, recerca, experimentació. El Festival de la Paraula és el resultat de la llavor que durant set anys ha anat sembrant el Torneig de Dramatúrgia que organitza la companyia i productora Produccions de Ferro: teixir complicitats, col·laborar amb institucions i valorar, donar visibilitat i posar al centre la dramatúrgia en clau balear. Ara, des del Centre de Creació Espai El Tub, la productora ofereix un programa ple de teatre dedicat als autors locals, incentiva la creació a partir d'un programa de residències amb la col·laboració del teatre Principal de Palma i continua mantenint viu el Torneig de Dramatúrgia. Aques festival va arrancar l'any passat i enguany s'eixampla encara més per continuar cultivant i animant l'espai escènic de les Balears.

El Torneig és, un any més, l'espina dorsal del festival, i es durà a terme el mes de gener al teatre Mar i Terra de Palma. Els dramaturgs convidats al combat són Bernat Molina, Clara Ingold, Joana Castell i Miquel Costa. L'Ajuntament de Palma continua sent clau perquè aquesta cita pugui fer-se. Enguany, no obstant això, són més les col·laboracions que permeten que tiri endavant el Festival de la Paraula: el Consell de Mallorca i el teatre Principal de Palma, que hi pren part amb el programa de residències de dramatúrgia del Centre de Creació Espai El Tub. De fet, una de les cites del cicle d'aquesta programació teatral és l'estrena de Jutipiris, en forma de lectura dramatitzada. És el text escrit per Manel Serrano durant la primera residència d'aquest espai.

Entre les altres activitats d'enguany destaquen l'estrena del darrer text de Toni Gomila, Aquell carrer, i un cicle dedicat al dramaturg Jaume Miró. S'han programat tres espectacles seus: Formiguetes, Les cançons perdudes i Els que recorden (d'autoria compartida amb Rafel Gallego).

Entre les novetats també hi ha l'estrena de Batec (una trilogia), de la dramaturga i actriu Catalina Florit. Però no només l'escena en essència serà la protagonista d'aquest Festival de la Paraula, ja que es fa comptes anar ampliant el calendari amb altres activitats com taules rodones, radioteatre i formacions. Tot això es farà en col·laboració amb la II Setmana de la Dramatúrgia que organitza l'Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB).

La voluntat de "dir, d'expressar-se i de cridar als quatre vents que el teatre és recer" és la que mou i empeny aquestes trobades. Així ho expressa la imatge d'enguany del Festival, obra del fotògraf Francesc Meseguer i de David Robles, dissenyador de ddrb Studio.

La responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquests, el director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà, i el director general de Música i Arts Escèniques de Cort, Miquel Àngel Contreras, destaquen el bon moment del teatre illenc i l'èxit que suposa engegar i tirar endavant iniciatives, programes i calendaris tan plens d'oferta cultural com el del Festival de la Paraula. Cerdà, per la seva banda, ha subratllat la importància de "combinar esforços, crear teixit i fer-lo indestructible perquè tingui continuïtat", de manera que hi hagi un clar espai de joc per als agents de l'escena dramatúrgica i teatral de les Illes Balears.

stats