Arts Escèniques
Cultura 03/05/2023

El Festival Circaire comença demà amb un tast del futur Festival Inacabat

La vuitena edició del Festival de Circ d'Alcúdia, Circaire, comença aquest dijous dia 4 de maig.

3 min
El cartell de la vuitena edició del Festival de Circ d'Alcúdia, que se celebra del 4 al 7 de maig.

PalmaAmb la mirada posada en un nou concepte de festival que tot apunta que s'estrenarà la primavera que ve. Així començarà demà la vuitena edició de Circaire, el Festival de Circ d’Alcúdia, que enguany creix en nombre de participants i també en durada, ja que seran quatre dies de festival. L’inici està previst per a demà dijous amb l’estrena de la proposta Circuit Inacabat. “En realitat aquesta proposta servirà de tast d’un futur festival, el Festival Inacabat. Si tot va bé en farem la primera edició el març de l’any que ve”, explica Tià Jordà, director del Circaire, en conversa amb l’ARA Balears. “Al Circuit Inacabat es podran veure espectacles que no s’han estrenat encara i que estan en diferents fases de desenvolupament. N’hi ha de molt embrionàries i d’altres, com La pedra de fusta de la companyia Eia, que s’estrenaran ben aviat”.

En tot cas, la proposta de Circuit Inacabat és ajuntar no només artistes i programadors, sinó també professionals de tota casta, vinculats a les arts escèniques, i obrir també aquestes primeres representacions al públic general. “És obert a tothom, tot i que s’han d’inscriure si hi volen venir perquè hi ha places limitades”, explica el director del festival,  “però no només servirà perquè el públic vegi aquests espectacles per primera vegada. La idea és que Circuit Inacabat, i el futur Festival Inacabat, contribueixin a millorar el funcionament de la xarxa d’arts escèniques: les companyies que comencen podran mostrar les seves propostes als diferents espais de creació, per exemple, i els responsables de subvencions, programacions o de difusió cultural podran veure què els arribarà durant els pròxims mesos, peces que encara s'estan gestant”. Aquest esdeveniment ha nascut vinculat al projecte europeu ICCAR. Amb vista a l'any que ve, per a la primera edició del festival tindran el suport de Circusnet, organisme de referència internacional pel que fa als circaires. “Des de Circusnet han apostat des del primer moment pel Festival Inacabat perquè han vist que és una proposta pionera, que no existeix encara enlloc un esdeveniment així. Tot d’una en van veure les possibilitats: es tracta d'una proposta molt pràctica i funcional”, afegeix Jordà. 

Aquesta nova proposta donarà el sus a quatre dies de programació en què Alcúdia esdevindrà, un any més, capital del circ. “Amb el Circaire hem aconseguit trascendir la cultura de circ que hi havia a Mallorca, que era molt escassa i anava lligada a un concepte molt bàsic: la carpa, els animals i el presentador”, assegura Tià Jordà, qui és, a més, un dels responsables i fundadors del Circ Bover. “Quan nosaltres vàrem començar, fa 18 anys, gairebé estàvem tot sols. I ara hi ha artistes, hi ha companyies i, sobretot, hi ha un públic que sap què vol i sap què veu, quan va a un espectacle de circ”. La idea de Circaire és, de fet, oferir una programació heterogènia que ajunti des dels espectacles més tradicionals fins als més innovadors.

La programació d’enguany inclou més de 40 funcions de 29 companyies diferents, a més dels espectacles itinerants per carrers i places d’Alcúdia. “És una programació molt diversa que inclou autèntics referents, com és la companyia Gandini, els millors malabaristes del món, que faran un espectacle per a tota la família que és, tanmateix, una crítica al capitalisme”. Smashed, l’espectacle que presenta la companyia Gandini, es podrà veure diumenge a les 19 h a l’Auditori d’Alcúdia. “La veritat és quan vàrem començar hauríem somiat tenir una programació com la d’enguany per un desè o vintè aniversari del festival. I la tenim pel vuitè!”, comparteix amb entusiasme Tià Jordà. Entre d'altres, la vuitena edició de Circaire inclou les acrobàcies de Gap of 42, espectacle el títol del qual fa referència als 42 centímetres i quilògrams que separen els dos membres de la companyia alemanya Chris - Iris, o Desdèmona, una representació, en clau de circ, de l'Otello de Shakespeare a càrrec de la companyia catalana Alba Sarraute & Les Ofèlies.

stats