Cinema
Cultura 21/09/2011

Fernando Trueba porta Claudia Cardinale a la Garrotxa

El director madrileny filma 'El artista y la modelo', una pel·lícula en blanc i negre ambientada a la França dels anys 40

Ara
2 min
Fernando Trueba, Aida Folch, Chus Lampreave i Claudia Cardinale

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Fernando Trueba ha escollit la Garrotxa i Ceret, a la Catalunya del Nord, com a escenaris de la seva pròxima pel·lícula, El artista y la modelo. El director madrileny recrea la França ocupada del 1943 i assegura que, mentre escrivia, no li venien imatges en color a la ment i que, per això, la roda en blanc i negre. Trueba s'ha envoltat d'un equip d'actors en què contrasta la dilatada experiència de Claudia Cardinale, Chus Lampreave i Jena Rochefort amb la joventut d'Aida Folch, descoberta fa deu anys pel mateix Trueba.

El artista y la modelo recull la història d'un vell escultor que veu com la vida se li escapa i ha perdut les ganes de crear. A la França del 1943, aquest escultor de fama (Jean Rochefort) i la seva dona (Claudia Cardinale) viuen en una casa vella, on hi tenen el taller. La casa és un mas abandonat de Batet de la Serra, a la Garrotxa, on l'equip ha pogut restaurar la casa per adaptar-la a l'escenari que Trueba tenia al cap. L'arribada d'una jove catalana que ha fugit d'un camp de refugiats (Aida Folch) farà recobrar la inspiració de l'artista per esculpir la seva última obra.

Escrita per Fernando Trueba i Jean-Claude Carrière, la pel·lícula es roda entre Ceret, a la Catalunya del Nord, i diversos escenaris de la Garrotxa. De fet, el rodatge a Ceret ha acabat just aquesta setmana, i queden quatre setmanes i mitja de gravacions al mas de Batet de la Serra i altres escenaris de la comarca.

Trueba, que filmarà per primer cop en format digital, ha explicat també que la pel·lícula "transmet vida". Ho explica la relació dels personatges, ja que l'artista no té esma per seguir creant i l'arribada de la jove catalana al seu taller li retornarà l'alè per tornar a viure i crear.

Malgrat que el director ha assegurat que l'artista i tots els personatges són ficticis, sí que ha assenyalat que l'escultor nord-català Arístides Maillol (1861-1944) ha sigut qui més ha inspirat Trueba, tot i que artistes com Picasso i Cézanne també han sigut font d'inspiració.

El director creu que la Garrotxa atorga a la pel·lícula el to "idíl·lic" que ha de tenir un lloc on un artista crea. El fet de poder restaurar la masia de Batet com han volgut i la "bella natura" de l'entorn han captivat el director madrileny per venir fins a la zona volcànica de la Garrotxa, rodejada per muntanyes frondoses.

La pel·lícula, rodada en castellà i francès, estarà acabada al febrer però no té encara data d'estrena a les sales de cinema.

stats