Cultura 08/02/2022

Febrer Negre: literatura que combina amb jazz, cinema i itineraris per Ciutat

Del 12 al 19 de febrer, Palma acull el festival de literatura de gènere que organitzen les llibreries Quars i Embat

2 min
Els organitzadors del Febrer Negre i els responsables de les entitats que hi col·laboren.

PalmaDesprés d’aturar el 2021 a causa de la pandèmia, Febrer Negre torna amb força enguany amb una dotzena edició ben àmplia d’activitats que es duran a terme del 15 al 19 d’aquest mes, encara que hi haurà una prèvia dia 12 coordinada amb el Jazz Palma.

Programació Febrer Negre

Aquest dimarts s’ha presentat el programa d’activitats del Febrer Negre, una programació ja consolidada en l'agenda cultural de Ciutat centrada en la literatura de gènere. Enguany, després de no haver-se pogut celebrar el 2021, la novel·la es conjuga amb el cinema, les caminades i el jazz; i convoca noms del gènere consolidats i altres menys coneguts.

La conferència inaugural, titulada Del paper a la imatge, serà a càrrec del professor i crític Josep C. Romaguera; ha estat possible gràcies a la implicació del Servei d'Activitats Culturals de la UIB i del Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB.

En aquesta edició es presentaran propostes noves d’autors del gènere, com les d'Hugo Catolino, Laia Vilaseca i Jordi Dausà; i no faltaran figures consagrades com Sebastià Bennasar i Mikel Santiago. A més, la periodista Tura Soler farà una xerrada sobre un crim real. Misteri a Deià, la darrera novel·la de Xavier Moret, també es presentarà en el marc d'aquest festival.

La joia d'aquesta programació, segons han explicat els organitzadors del festival i propietaris d'Embat i Quars Llibres, Gloria Forteza-Rey i Francesc Sanchís, són els itineraris per Palma. Un el farà l’escriptor Sebastià Bennasar, que repassarà escenaris criminals de l’obra de Guillem Frontera, una activitat que compta amb la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària; l'altra el farà el periodista i col·laborador de l'ARA Balears Joan Carles Palos, qui explicarà històries reals de crims a Palma.

Les pel·lícules que es podran veure són 1280 Almas (Bertrand Tavernier) i A Quemarropa (John Boorman). Les sessions es faran en el teatre municipal Catalina Valls.

A la presentació de la programació hi han assistit el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras; Carlota Oliva, de la Casa Museu Llorenç Villalonga; la directora insular de Cultura, Maria Pastor; la directora del Servei d’Activitats Culturals (SAC) de la UIB, Bárbara obrador; el periodista Joan Carles Palos; els organitzadors del festival, i el general manager d’Inside by Meliá Palma Center, Carlos Carbajosa.

“Estam molt satisfets de col·laborar amb aquesta edició després de la interrupció de l’any passat”, ha comentat Contreras, qui ha remarcat que “iniciatives com aquesta enriqueixen la vida cultural de la nostra ciutat”. El coordinador ha explicat que l’Ajuntament té enguany “una implicació més activa” a Febrer Negre i ha organitzat activitats com les projeccions en el teatre municipal Catalina Valls i conferències, a més de coordinar amb els organitzadors de Febrer Negre una activitat conjunta amb el Jazz Palma: una xerrada a càrrec de l’escriptor Joaquim Llorens sobre novel·la negra i jazz i un petit concert amb Pedro Riestra Duet amb un repertori de clàssics d’aquest gènere musical.

stats