Cultura 27/03/2021

La Fatal aixeca la persiana amb una àmplia oferta de llibres de lectura i pensament

La tercera llibreria que hi haurà a Lleida vol ser molt més que "un dispensador de llibres"

2 min
La llibreria La Fatal ha obert a Lleida

La llibreria La Fatal ha obert les portes aquest dissabte al matí davant l'expectació d'un públic que ha anat veient com es transformava l'espai al número 65 del carrer Vallcalent de Lleida al llarg dels últims mesos. Serà la tercera llibreria a la capital del Segrià i s'uneix a un reguitzell de llibreries que han obert aquests mesos o ho faran en un futur proper en diferents punts del territori català: Ona, Finestres, Byron, Fahrenheit 451 a Barcelona, però també la Vitel·la a Calella de Palafrugell, el Tinter a la Pobla de Segur, la Moral a Masquefa, la Cinta a Terrassa o Naturallibres a Alins.

"Hem decidit obrir les portes sense gaires cerimònies, ni hem tallat cintes vermelles ni hem fet parlaments, els protagonistes han estat els llibres i hi havia força expectació i moltes ganes d'entrar a la llibreria", explica Jordi Souto, professor de literatura secundària i impulsor i catalitzador d'un projecte que va néixer poc després del tancament de l'emblemàtica llibreria Punt de Llibre, l'octubre del 2019. La Fatal conviurà amb dues llibreries més a la capital del Segrià: la veterana Caselles i la llibreria La Irreductible (en minúscula), inaugurada al desembre: "Crec que ens complementem. Caselles és una llibreria de tota la vida i La Irreductible, que té una vocació semblant a la nostra, està a l'altra punta de la ciutat", diu Souto.

La poesia hi té un lloc prominent

El local té 250 quadrats, i la poesia hi té un espai prominent: "Tenim més de 1.000 títols dedicats a la poesia al lloc més bonic de la llibreria, al costat del pati –afirma Souto–. El subtítol de La Fatal és saber llegir per aprendre, hi ha llibres de lectura i de pensament però no d'autoajuda o de jardineria". Els infants també tenen un espai propi, La Fataleta, i hi ha una sala d'entre 70 i 80 metres quadrats i un pati exterior on es faran activitats culturals, com ara xerrades, tallers, seminaris i presentacions.

L'espai vol atraure tot tipus de lectors i encomanar el plaer de la lectura a un públic divers i transversal. "El nostre objectiu és que tothom pugui trobar el seu llibre, mostrar totes les possibilitats i no deixar-nos condicionar massa per les novetats", diu Souto. Quan sigui possible, la llibreria vol oferir activitats, cursos, setmanaris... "Una llibreria no pot ser un dispensador de llibres –assegura Souto–. Volem fer cursos i setmanaris, podem fer presentacions de llibres d'una hora o tancar-nos tot un dissabte amb un escriptor o un filòsof".

El nom de La Fatal ha estat l'escollit perquè és curt i sona bé. A més, explica Souto, serveix per "subratllar el punt gamberro de la llibreria": "Fatal vol dir inevitable, normalment té connotacions negatives, però nosaltres subratllem el sentit positiu d'allò que no pots defugir". És a dir, el plaer de la lectura.

stats