Cultura 11/10/2020

Èxit de públic i vendes: la Fira del Llibre supera les expectatives

Ni el mal temps pronosticat ni les dificultats que implica la pandèmia no han aturat la 38a edició d'un dels esdeveniments literaris amb més trajectòria a l'illa

Elena Navarro
3 min
La Fira del Llibre, aquest dissabte al matí.

PalmaAmb els paraigües a mà i sota uns niguls amenaçant d'amollar el ruixat, la Fira del Llibre s'ha mantingut aquest diumenge. Ni el mal temps pronosticat ni les dificultats que implica la pandèmia del covid-19 no han aturat la 38a edició d'un dels esdeveniments literaris amb més trajectòria a l'illa, que enguany habita un altre espai: el pati de la Misericòrdia. I s'estén més d'un dia: va començar a caminar divendres i s'allargarà fins dilluns. A un dia de posar-hi el punt final, tots els llibreters hi coincideixen: l'èxit de públic i de vendes és rotund. I l'optimisme s'olora per tot el pati.

"Està sent preciosa. Tot està sortint perfecte: la gent, les vendes, les activitats", diu Laia Alegret, llibretera de Drac Màgic. Aquest diumenge l'afluència de persones ha estat menor per la pluja, però assegura que els dos dies anteriors tota l'estona hi ha hagut moviment i l'espai ha permès controlar fàcilment l'aforament i el compliment de les mesures sanitàries.

Els llibreters i les llibreteres s'han sorprès per la bona resposta de la ciutadania

"Ha estat molt millor que quan érem al Born", assegura la llibretera de Quart Creixent, Miquela Serra. "Han estat dies intensos. Ha vingut molta gent i ens ha vingut de nou, perquè no esperàvem tanta acceptació", continua. Serra explica que al principi patien perquè el lloc no és tan cèntric, però "la gent ha vingut a posta, i la que ha vingut ho ha fet per comprar", conclou. Per Nicolás Falanti, d'Univers del Còmic, "s'ha notat que la gent tenia moltes ganes de venir a la fira, i estam tots molt contents".

La historiadora Fanny Tur va ser qui, amb el seu pregó, va inaugurar la fira divendres vespre. L'escriptora Marta Sanz, la poeta -i polèmica- Juana Dolores, el traductor Antoni Clapés i els escriptors mallorquins Sebastià Perelló i Sebastià Alzamora són alguns dels plats forts de la programació. En aquest sentit, Miquel Ferrer, al capdavant de Rata Corner, assegura que totes les activitats fetes fins ara han tingut èxit i que l'espai ha estat un encert: "És segur, ample i en cap moment no et sents atabalat".

L'esdeveniment s'ha mudat del Born a la Misericòrdia per poder complir les mesures de seguretat sanitària.

Quant als títols més venuts, quan acabi l'esdeveniment en faran el balanç, però els llibreters ja n'anomenen alguns que han destacat. A Rata Corner la reina ha estat Mafalda, òrfena de Quino des de dimecres de la setmana passada. També han anomenat els darrers de Rosa Montero (La buena suerte), Antònia Vicens (Pare què fem amb la mare morta) i Miqui Otero (Simón).

En el cas de Quart Creixent, s'han venut molt els que tenien els autors signant a l'estand, com ara l'assaig d'Antoni Mas Llengua, terra, pàtria i nació i també tota la secció de literatura infantil. Alegret assenyala com alguns dels hits a Drac Màgic Exhalació, de Ted Chiang; La mar rodona, de Sebastià Perelló, i Pequeñas mujeres rojas, de Marta Sanz. En el món del còmic, Falanti explica que precisament s'han venut molts autors mallorquins, com la darrera obra de Guillem March, Karmen, i també la novel·la gràfica de no-ficció (Berlín, Maus).

stats