La poeta Juana Dolores i l'escriptora Marta Sanz, protagonistes de la Fira del Llibre que inaugurarà Fanny Tur

La trobada, que començarà divendres i durarà fins dilluns, canvia de lloc i se celebrarà al pati de la Misericòrdia 

Malgrat les circumstàncies actuals, el Gremi de Llibreters té previst celebrar la 38a edició de la Fira del Llibre de Palma, que canvia de durada i de lloc de celebració. Serà els dies 9, 10, 11 i 12 d'octubre al pati de la Misericòrdia; un nou espai que permetrà adaptar el format a totes les mesures d'higiene i seguretat. L'horari serà d'11 a 14 hores i de 16.30 a 20 hores. L'escriptora Marta Sanz, la poeta -i polèmica- Juana Dolores, el traductor Antoni Clapés o els escriptors mallorquins Sebastià Perelló i Sebastià Alzamora són alguns dels plats forts de la programació del   

En un escenari central es duran a terme activitats relacionades amb el món literari, dirigides a totes les edats. 

La pregonera d'enguany serà la historiadora Fanny Tur, directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera. Llegirà, segons diu, un "homenatge al llibre com a transmissor de tots els sabers i fedatari de la història i de l'ànima humana. A més de ser també, el pregó, una crida a salvar les llibreries com a refugi i com a espais imprescindibles del paisatge humà i de les ciutats". 

El mateix divendres, a les 19 hores, la cantautora Maria Jaume, de Lloret, farà una actuació amb la música del seu nou disc. 

En aquesta edició hi participen 10 llibreries: Drac Màgic, Quart Creixent, Rata Corner, Espai Caramulls, Finis Africae, Embat, Univers del Còmic, Abacus, Ínsula Literària i Llibres Ramon Llull. 

En l'edició 38 de la Fira del Llibre de Palma hi col·laboren el departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i la Fundació Mallorca Literària.

Programa

Per a dissabte dematí, s’ha programat a les 11 h un contacontes a càrrec d’Aina Zuazaga: Contes reciclats. Anuar i els estels. A les 12 h hi haurà la presentació del Calendari Folklòric de Mallorca en glosa, amb la participació d'Andreu Ramis, Miquel Sbert i l’associació Glosadors de Mallorca.

A les 13 h es presentarà Ecohéroes. 100 voces por la salud del planeta (RBA) de Carlos Fresneda, que estarà acompanyat per Guillem Ferrer (Educació per la vida) i Pedro Barbadillo.

A les 17 h, el gestor cultural Andreu Carles López presentarà el llibre El primer franquisme a Mallorca (Documenta Balear), de Manel Santana; i a les 17.30 h serà el torn de la publicació Llengua, terra, pàtria i nació (Documenta Balear), d’Antoni Mas, que va guanyar el Premi Mallorca Assaig 2019. El director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura, i el periodista i historiador Antoni Trobat s’encarregaran de la presentació. 

A les 18 h hi ha programada una conversa sobre poesia amb Bel Granya ( Síndria esberlada, Ed. Tanit, 2020) i Miquel Bezares ( Mal Pas, AdiA Edicions, 2020), que conduirà Joan Tomàs Martínez. Després, a les 19 h hi haurà una conversa i recital amb Juana Dolores Romero ( Bijuteria, premi Amadeu Oller 2020) i Bernat Mas. 

Diumenge, el contaconces de les 11 h serà amb Víctor Uwagba, Contes i faules amb molt de ritme. A les 12 h es parlarà de traducció amb Antoni Clapés ( El desert malva, de Nicole Brossard, Ed. Ll. Muntaner) i Dolors Udina ( Espía de mi, de Sam Shepard, Ed. Quid pro Quo). Conduirà la conversa Laia Martínez. 

A les 13 h Begoña Mendez i Josep Maria Nadal Suau presentaran Pequeñas mujeres rojas, de Marta Sanz (Anagrama). 

Cap a les 16.30 h hi haurà un concert de rap en català amb TACE i amics. A les 17.30 h es presentarà el llibre Ficcions (Documenta Balear), de la col·lecció Teatre Principal de textos dramàtics, amb la presència de dos dels autors: Rafel Gallego i Marina Salas.

Antoni Janer ( Mitologia per a profans, PAM, 2020) i Antònia Soler ( Els mites grecs de les rondalles mallorquines, Ed. Documenta Balear, 2020) tindran una conversa sobre mites clàssics cap a les 18 h, que conduirà Pep Campillo. Després, a les 19 h, Antònia Vicens, acompanyada de Pau Vadell i Laia Malo, presentarà el seu darrer poemari: Pare, què feim amb la mare morta. 

Dilluns, 12 d’octubre, serà el darrer dia de la Fira del Llibre. Hi haurà, també, un contacontes a les 11 h, aquesta vegada a càrrec de la companyia No Som 3, que oferiran l’espectacle Contes en Off. A les 12 h es presentarà el llibre El secret de na Fàtima, de Miquel Ferrà i Martorell (Editorial Ínsula Literària / Rapitbook), juntament amb David Roman Alcalde.

L’assaig serà el protagonista a les 12.30 h, quan Antoni Martí Monterde ( Stefan Zweig i els suïcidis d'Europa, Ed. Lleonard Muntaner) conversarà amb Jesús Revellés sobre aquest gènere.

A les 17.30 h hi haurà un altre contacontes: Contes contats per na Catalina Contacontes, amb Caterina Valriu.

A les 18.30 h es donarà a conèixer el llibre de Maria Antònia Perelló  Ocells de pas (Ed. Lleonard Muntaner). Presentarà la publicació la periodista Gina Garcies. Per acabar la Fira, a les 19 h hi haurà una conversa al voltant de les novel·les La mar rodona (Club Editor), de Sebastià Perelló, i Els reis del món (Proa), de Sebastià Alzamora. Moderarà la conversa Elisenda Farré.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF