Cultura 18/04/2021

L'esplendor coral de Robert Gerhard al Palau de la Música

Edmon Colomer dirigeix la cantata 'L’alta naixença del rei en Jaume'

2 min
Robert Gerhard en una imatge d'arxiu.

Barcelona"Aquest és un dels punts culminants, no l'únic, de l'Any Robert Gerhard", diu Edmon Colomer, que dirigirà el concert del 25 d'abril al Palau de la Música (17.30 h). Acte de justícia, doncs, a la memòria de Robert Gerhard (Valls, 1896 - Cambridge, 1970), una de les personalitats musicals catalanes més rellevants del segle XX, compromès amb la recuperació patrimonial i popular i alhora explorador de nous llenguatges. Serà una tarda d'esplendor coral en què s'interpretarà la cantata L’alta naixença del rei en Jaume que Gerhard va compondre el 1932 a partir del poema que Josep Carner va incorporar a La malvestat d'Oriana (1910). "Podem afirmar que, amb aquesta cantata, Catalunya té una de les obres corals simfòniques de referència. Mira a la tradició i al futur que serà distintiu de Gerhard. És gran música, una obra molt ben construïda i amb un pes específic dins del moment en què es va compondre", explica Colomer, que recorda aquells anys trenta en què Gerhard era contemporani de Mompou, Lamote de Grignon, Schoenberg i Berg.

Tot i la seva potència, la cantata no ha tingut sort. El 1933 es va fer una interpretació parcial del quart i el cinquè moviment a Amsterdam... i no es va tornar a tocar fins que Antoni Ros Marbà la va dirigir, aquell cop completa, al Palau de la Música el 1984. "Es pot dir que és una segona estrena –diu Colomer–. Fa 25 anys en vaig dirigir un enregistrament amb l'OBC, però no es va arribar a programar en concert". Ara per fi torna al Palau de la Música com a eix d'un programa que completen el concert per a violí A la memòria d'un àngel, d'Alban Berg, i Aeternam, de Bernat Vivancos, i en què participaran la soprano Sara Blanch, el tenor Joan Cabero, el violinista de Corrado Bolsi, la Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, l'Orquestra de Cambra de Granollers, la Coral Cantiga de Barcelona i el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida.

La inclusió de l’obra de Berg és un homenatge al Festival Internacional de Música Contemporània a Barcelona del 1936, en què es va estrenar pòstumament el Concert per a violí del compositor austríac. "Berg, tot un referent de la literatura simfònica mundial, va influir en Gerhard, i això també ho volíem reflectir en el programa", explica Colomer, que també és el comissari de l'Any Gerhard, que culminarà la temporada 2020-2021 a L’Auditori amb la interpretació de l’obra vocal d’arrel popular que han enregistrat les sopranos Núria Rial i Maria Hinojosa i la mezzosoprano Anna Alàs i Jové per al segell Seed Music.

Gran setmana simfònica al Palau

El concert dedicat a Gerhard completarà una setmana al Palau que comença aquest dilluns amb dues sessions (18 i 20.30 h) de l’orquestra Les Siècles de François-Xavier Roth amb l’organista Juan de la Rubia. A més, Teodor Currentzis, al capdavant de musicAeterna, dirigirà les simfonies 40 i 41 de Mozart els dies 23 (18 i 20.30 h) i 28 d’abril (20 h).

stats