Cultura 02/11/2021

El curt 'Imperdonable', de Marlén Viñayo, guanya el premi Ullastre del Menorca Doc Fest

El festival de fotografia i cinema documental clou una tercera edició marcada pel talent de les dones

2 min
La directora d''Imperdonable', Marlén Viñayo, es va connectar a l'acte de lliurement del premi des de Guatemala.

PalmaEl darrer premi que va lliurar el Menorca Doc Fest –a banda dels premis fotogràfics, el premi Biosfera i Illa de l’Aire–el va ser el premi Ullastre a millor curt documental. El guardó va entregar-se dilluns, 1 de novembre, durant l'acte de cloenda a la Sala Multifuncional del Mercadal, que va comptar amb la presència el conseller de Cultura Miquel Àngel Maria i el regidor de l’Ajuntament del Mercadal, Martí Riera. Així, el jurat del festival, format per la cineasta menorquina Anna Petrus, la periodista catalana Montserrat Armengou i Xavier Marrades, documentalista lleidatà que l’any passat guanyà aquest mateix premi amb el curt Misericòrdia, varen decidir atorgar el premi Ullastre a la cinta Imperdonable (2020), de Marlén Viñayo (León, Espanya, 1987) després de valorar-ne "la qualitat tècnica, però, sobretot, perquè aconsegueix mostrar molts de mons diferents i molt difícils d’enregistrar sigil·losament". A més, el jurat ha fet una menció especial a Marte, Omán, de Vanesa del Campo Gatell per ser "una joia poètica i original".

Imperdonable és un documental sobre Geovany, un presidiari sicari salvadoreny que s’uneix a l’església evangèlica per obtenir la redempció, però que, tot i així, hi ha un pecat que se li fa imperdonable: la seva homosexualitat. El jurat apunta que "sorprèn com la directora –dona– ha pogut aconseguir una aproximació tan íntima entrant dins un món tan complicat com és la presó, l’univers dels sicaris i la fòbia a l’homosexualitat. En 30 minuts l’autora aconsegueix explicar relacions humanes de tot tipus fent que la seva càmera sigui invisible en un entorn francament hostil".

Des de l'organització del Menorca Doc Fest apunten que aquesta ha estat una edició marcada pel talent de les dones, tant pel que fa als projectes fotogràfics com al palmarès de l’Ullastre. A més, la direcció i tot l'equip es mostren satisfets amb la resposta del públic menorquí i l'interès que ha suscitat la programació d'enguany.

stats