Cultura 08/05/2020

La Conselleria de Cultura explica al sector el seu pla de reactivació, encara sense pressupost

Pilar Costa ha assegurat que és un "document obert" que inclourà les aportacions de les entitats i es posarà en marxa després de la crisi sanitària

Ara Balears
2 min
Pilar Costa i Catalina Solivellas durant la reunió amb les entitats del sector, aquest divendres

PalmaLa consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, s'ha reunit aquest divendres amb representants del sector cultural per presentar el pla de reactivació que ha preparat la Conselleria, segons expliquen en un comunicat. Es tracta, segons Costa, d'un "document obert" que marca deu eixos i inclourà les aportacions de les entitats. Això sí, encara no està pressupostat ni preveu mesures urgents, ja que està pensat per a quan hagi passat la crisi sanitària.

Entre les línies que es treballen, destaquen especialment l'eix de Foment de les Indústries Culturals i Creatives, que consta de cinc plans: un pla de xoc per a les indústries culturals, un de reactivació del sector cultural, una estratègia de digitalització i foment de la tecnologia en el sector cultural, un pla de foment de la cultura per a nous públics i un pla de coordinació interinstitucional i amb el sector privat.

Pel que fa al pla de xoc, inclou un fons extraordinari "per a la sostenibilitat de les indústries culturals" adreçat a persones jurídiques i associacions. A més, també proposa un fons extraordinari per a la producció, adreçat als creadors de Balears en condicions semblants a les aplicades a les empreses culturals, per compensar els perjudicis causats per la suspensió o pèrdua d'activitat a conseqüència del covid-19.

D'altra banda, en el mitjà termini, el pla de reactivació inclourà mesures "per incentivar la contractació del sector públic i privat" dins els circuits de programació continuada i cicles de temporada, tant entre illes com en una mateixa illa. Pel que fa al foment de la cultura, segons explica la Conselleria, consistirà a analitzar amb estudis el comportament dels nous consumidors culturals per identificar principals línies d'actuació i entendre la cultura "com a eina de recuperació".

Finalment, quant a la coordinació interinstitucional i amb el sector privat, proposen una estratègia de coordinació amb els consells insulars i els ajuntaments, així com amb IB3, per combinar mesures amb l'objectiu de "donar una millor resposta a les necessitats urgents" i estratègiques del sector. Aquesta coordinació es fa extensiva també al Ministeri de Cultura i Esports, amb un pla de treball i comunicació constant sobre temes transversals.

La consellera Costa ha participat en les diferents reunions acompanyada per la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas; el director gerent de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra; la directora de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB), Cristina Llambias, i representants de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

stats