Crítica de cinema
Cultura 07/07/2020

'La vieja guardia': Charlize Theron, convertida en una guerrera immortal que vol salvar el món

L’actriu sud-africana lidera una pel·lícula d'acció i fantasia disponible a Netflix

Paula Arantzazu Ruiz
1 min
Charlize Theron a la pel·lícula 'La vieja guardia'.

'La vieja guardia'

(2,5 estrelles)

Direcció: Gina Prince-Bythewood. Guió: Greg Rucka, a partir del còmic del mateix Rucka i Leandro Fernández. 118 minuts. Estats Units (2020). Amb Charlize Theron, KiKi Layne i Matthias Schoenaerts. Disponible a Netflix a partir del 10 de juliol

De cos escultural i passiu a cos protagonista de grans títols d’acció: el recorregut professional de la imponent Charlize Theron emmiralla algunes transformacions que ha sofert Hollywood en matèria de representació femenina en el cinema, sobretot en relació als tipus de papers i històries protagonitzades per dones. És cert que la Sarah Connor de Terminator, interpretada per la pionera Linda Hamilton, va avançar-se en aquest model de ficció, però Theron, en consonància amb la sensibilitat mil·lennial, transmet un tipus de carisma més eteri i fluid. Aquesta reflexió té a veure amb l’estrena a Netflix de La vieja guardia, adaptació del còmic de Greg Rucka i Leandro Fernández sobre un grup de mercenaris immortals i vehicle rendit a la presència de Theron, amb les implicacions que això comporta.

Si bé és cert que el còmic original té una força tremenda –vinyetes molt àgils i trames esquitxades de seqüències d’acció i violència–, el seu salt al format de pel·lícula de Netflix (és a dir, de dues hores de durada) perd potència perquè tot pivota al voltant del personatge de Theron, l'Andy, una guerrera mil·lenària que pateix una crisi existencial, i els flash-backs, girs del relat i altres recursos narratius per explicar l’origen i el probable destí de tot plegat dilaten una trama que hauria de ser més directa. A La vieja guardia hi ha energia renovadora, però, sincerament, costa una mica de trobar-la.

stats