Cultura 06/02/2019

Cort reformarà el castell de Bellver amb l'1% cultural

El Consell de Mallorca, que rep aquesta subvenció de l'Estat, l'atorga a Palma en concepte de fons de capitalitat

S. Vidal
1 min
/ TOMEU MAS

PalmaL'Ajuntament de Palma ha aprovat el projecte bàsic d'execució d'obres per als baluards de ponent i de migjorn del castell de Bellver, a més d'altres actuacions sobre murades o pluvials. Les obres, valorades en uns 700.000 euros, començaran d'aquí a un any (pendents de tramitació i licitació) i estaran previsiblement acabades d'aquí a dos anys. L'Ajuntament disposa del fons de capitalitat que li atorga el Consell de Mallorca de 940.000 euros per sufragar-les. Ara bé, aquest milió d'euros no és més que l'1% cultural que la institució insular rep a càrrec de l'Estat.

Aquest 1%, que d'ençà de l'any 2013 és ja un 1,5%, és una convocatòria del Ministeri de Foment d'ajudes per finançar els treballs de conservació o enriquiment de béns immobles del patrimoni històric espanyol.

El castell de Bellver, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC), s'inicià el segle XIV i s'acabà el segle XVIII. És un espai emblemàtic que ha necessitat intervencions puntuals. En aquest cas, respon a una anàlisi que es va fer l'any 2015 i que detectà deficiències d'acord amb un seguit de proves i radiografies. El projecte de restauració l'ha guanyat Fernando Cobos, un estudi arquitectònic amb un cost de 62.000 euros.

Mentre es posa en marxa aquesta reforma, que respon a unes necessitats específiques, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha explicat que es continua treballant amb un pla director de reforma integral del castell, en el qual de moment "s'està fent feina", i tenen fets els estudis preliminars.

stats