PANDÈMIA COVID-19
Cultura 13/03/2020

El coronavirus posa en quarantena la totalitat del sector cultural

Pràcticament tots els espectacles s’han cancel·lat, els espais culturals han tancat i encara no se sap si es podrà celebrar la diada de Sant Jordi

Elena Navarro
3 min
El coronavirus posa en quarantena  La totalitat del sector cultural

PalmaConcerts, obres de teatre, exposicions, fires, cicles... Pràcticament tots els esdeveniments culturals que s’havien de fer en les setmanes vinents a les Balears s’han anul·lat o ajornat davant l’epidèmia del coronavirus. Els bars musicals han tancat a partir de divendres a mitjanit i les sales de cinema han de reduir un terç el seu aforament, amb un màxim de 300 persones. A més a més, el Govern balear, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma han decidit tancar tots els museus i centres culturals temporalment, una mesura que afecta espais tan importants com el teatre Principal, el Museu de Mallorca, l’Arxiu del Regne i Es Baluard, entre d’altres. En la situació actual, els professionals del sector entenen les mesures preses i hi estan d’acord, però al mateix temps alerten de les dures conseqüències econòmiques que suposaran per a una indústria ja sensible.

“Ens hem mirat al mirall i no tenim res més que el monocultiu del turisme. I la cultura és a la coa de tot”, afirma contundent Toni Rubio, productor i promotor d’espectacles de teatre i música. Assegura que el gran problema de les empreses és la facturació, “perquè ara estarem uns mesos sense ingressar i nosaltres ho hem de continuar pagant tot”. Per ara, ells han hagut d’anul·lar o ajornar diversos espectacles programats a l’Auditòrium, però Rubio avança que, els propers dies, “continuaran caient-ne”. Igualment, el productor es mostra positiu i afirma que, si “el sector va aguantar l’augment del 21% dels impostos, crec que podem aguantar el coronavirus pel bé comú”.

Reprogramar, complicat

En el mateix sentit argumenta Carles Molinet, al capdavant d’Iguana Teatre i del Teatre del Mar. Sosté que les mesures són necessàries, però que “no tindrem ingressos i es farà difícil pagar els artistes”, alerta. I afegeix que l’efecte d’aquesta situació és especialment dur per a les arts escèniques, perquè “assajam en grup i actuam en directe”. Puntualitza que la insularitat agreuja encara més el problema: “El perjudici als professionals serà gran, perquè ja tenen una situació molt precària”.

Tant Rubio com Molinet coincideixen que trobar espais per reprogramar no serà fàcil, perquè els teatres tenen la programació tancada amb molta antelació -els més grans, fins i tot per a dos anys. “Serà molt difícil tirar endavant els muntatges”, preveu Molinet, que demana mesures, sobretot quant a la contractació pública.

En aquest sentit, fonts del Consell de Mallorca han informat l’ARA Balears que allargaran el període de subvencions del Circuit Cultural, per tal que els espectacles que s’hagin hagut de cancel·lar puguin pujar a l’escenari més endavant. D’altra banda, el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera, assegura que es reprogramaran tots els espectacles cancel·lats als teatres municipals i s’abonarà l’import d’aquelles companyies o artistes que ja hagin comprat els bitllets d’avió.

La incertesa de Sant Jordi

El Gremi de Llibreters de Mallorca es va reunir la setmana passada per veure com afrontarien Sant Jordi enmig de l’epidèmia. La seva presidenta, Maria Barceló, assegura que queden a l’espera de la decisió de l’Ajuntament. “Normalment ja començam les comandes a les editorials”, precisa. Cort encara no ha pres cap decisió, segons va informar divendres el batle de Palma, José Hila.

Barceló, que està al capdavant de la llibreria Lluna, explica que la setmana passada ja varen notar una davallada de vendes i d’afluència de públic: “Els comerços estan molt buits i les llibreries també”, comenta. A més, conta que diverses persones hi han entrat per demanar llibres per passar aquests dies, sobretot amb els infants. En el mateix sentit s’expressa Miquel Ferrer, de Rata Corner: “Tota la setmana s’ha notat que hi ha menys vendes”, precisa. Ferrer ja ha pres mesures per afrontar la situació excepcional i ha decidit canviar el format de les activitats previstes i retransmetre-les per streaming.

Sense estrenes al cinema

“Afecta el sector perquè s’estan endarrerint les estrenes de distribuïdores i s’estan cancel·lant reserves d’esdeveniments”, explica Javier Pachón, de CineCiutat, però matisa que “tots hi hem d’aportar el nostre granet d’arena”. Des del grup Aficine informen que han reduït el nombre de sessions per tenir més temps per netejar les sales. A més, han assegurat que, per ara, no estrenen pel·lícules.

Pel que fa a la celebració de la Setmana Santa, el Bisbat de Mallorca va informar divendres que se suspenen les processons i pregons.

stats