Festivals de música
Cultura 09/06/2021

La cooperativa L’Afluent dirigirà el Festival BAM

En el currículum de l'entitat hi ha la gestió de la sala de concerts VOL i la producció del cicle Els Vespres de la UB

2 min
Cinc membres de la cooperativa L'Afluent: Sergi Egea, Ikram Bouloum, Artur Estrada, Miquel Cabal i Aïda Camprubí.

BarcelonaEl Festival BAM tindrà una direcció col·lectiva durant els quatre anys vinents. La cooperativa de producció artística L’Afluent ha guanyat el concurs públic convocat per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) per organitzar la programació del festival, que forma part de la programació musical de les festes de la Mercè.

L'Afluent és una cooperativa de serveis culturals creada l’1 de gener del 2017. Entre els socis fundadors hi ha Miquel Cabal, Sergi Egea i Artur Estrada, que van estar al capdavant de l’Heliogàbal. També en formen part Marc Balfagón, Ikram Bouloum, Isamit Morales, Cristina Noguer, Aïda Camprubí i Sergio Picón. És a dir, músics, gestors culturals, traductors, dissenyadors... Entre els projectes de L'Afluent hi ha la gestió de la sala barcelonina de concerts VOL, la producció o coproducció i comissariat dels cicles de concerts Els Vespres de la UB, Els Concerts de la Fabra i el Festival de Flamenc R(oles). També estan implicats en el cicle SitBack de L’Auditori i el projecte educatiu Bobina.

És la primera vegada que la direcció del BAM s’ha seleccionat mitjançant un concurs públic i també és la primera vegada que l’encarregada de programar el festival serà una cooperativa. L'anterior director del BAM va ser Marc Campillo, del segell discogràfic Foehn.

"Treballar una direcció artística des d'un col·lectiu és un canvi de paradigma", diu un dels membres de L'Afluent, Sergi Egea. El propòsit és fer un festival "descentralitzat i arrelat als barris", "que no sigui un bolet". "Cada edició tindrà una visió pròpia, però amb un eix vertebrador cada any", explica Ikram Bouloum. El desplegament de la proposta començarà aquest any, però serà plenament efectiva a partir del 2022. "Aquest any hi haurà un model de transició", precisa Miquel Cabal. La presentació musical de la Mercè, inclosa la del BAM, es farà pública a finals de juliol.

La valoració dels projectes (un total de 19) l’ha dut a terme una comissió formada per Consol Sáenz, crítica musical de Ràdio 4; Jordi Turtós, periodista musical i programador de la Mercè Música; Roger Roca, periodista musical a TV3 i El Periódico; Blanca Martínez, periodista a El País i El Bloque TV; Mònica Mateos, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), i Daniel Gelabert, cap del departament de Festes de l’Icub. El jurat destaca que la de L'Afluent “és una proposta de futur, un pont entre una proposta rupturista i una proposta continuista del BAM”.

stats