Cultura 06/12/2019

Contundent agermanament musical amb la nova generació del jazz portuguès

Alternatilla Jazz Quartet: una recepta senzilla a base d'autenticitat, frescor, bon repertori i un alt nivell interpretatiu

Ara Balears
2 min
Contundent agermanament musical amb la nova generació del jazz portuguès

PalmaNo hi ha res com un concert de jazz per proposar una cita a cegues entre músics que mai abans han tocat junts, i cada vegada ens agrada més aquesta fórmula del festival Alternatilla, aquests ménage à jazz carregats de sorpreses. La primera sorpresa és la dels mateixos músics, que sense haver tingut l'oportunitat de ni tan sols un assaig -just uns minuts durant la prova de so- s'enfronten al repte d'un concert en directe davant un públic nou.

En fila índia, amb pas ferm però mostrant encara certa timidesa, els quatre músics van aparèixer sobre l'escenari del teatre de l'ONCE a Palma. Els vam veure entrar amb cares serioses, aquesta serietat que dona sentir la responsabilitat davant un repte important. Després de col·locar-se darrere dels seus respectius instruments, mirades de complicitat entre ells i, sense presentacions, va començar la música.

De seguida vam tenir la sensació de veure quatre amics que fa temps que toquen junts, hi havia bona compenetració i sobretot ganes de gaudir tocant. Amb la darrera nota del tercer tema, el contrabaixista André va assumir el paper de mestre de cerimònies, saludant i presentant els seus companys.

En el repertori van anar succeint-se composicions originals de cadascun d'ells, primer del trompetista gadità Bruno Calvo, seguit d'una altra signada pel vibrafonista portuguès Eduardo Cardinho, també dues composicions del contrabaixista André Rosinha, diferents versions i una cançó del bateria menorquí Joan Moll, amb la qual van tancar el concert.

L'edat dels intèrprets no tindria per què ser factor a prendre en consideració, però sí que ens va sorprendre veure aquest alt nivell interpretatiu en músics que no han complert els trenta. També sorprèn la naturalitat, coherència i aparent facilitat amb la qual aquest quartet de músics va saber cohesionar els seus diferents estils instrumentals. Són de diferents nacionalitats, diferents influències i no havien compartit escenari mai abans, però entre ells es va establir una perfecta empatia.

Amb potència, amb sensibilitat, amb una tècnica sòlida, amb simpatia, des de Portugal, Cadis i Menorca van acceptar el repte d'Alternatilla i van convèncer a Palma. Són la nova generació del jazz i el seu futur es presenta veritablement brillant.

La següent cita amb el jazz es durà a terme aquest divendres a les 20.30 h al Teatre Municipal de Muro amb João Barradas Group. Per obtenir més informació podeu consultar la pàgina web d'Alternatilla.

stats