Polèmica
Cultura 15/01/2024

El Consell de Mallorca no sap si els museus que gestiona compleixen les normes de seguretat que exigeix al Marítim

El PSIB considera que el tancament d'aquest espai és fruit del fracàs de la gestió del PP i Vox

3 min
Museus inclusius I accessibles, un repte per apropar-se a la societat

PalmaDesprés d'haver tancat el Museu Marítim de Mallorca per deficiències en les mesures de seguretat –aquest espai no disposa de pla d'evacuació ni de detectors d'incendis–, els responsables de la institució insular desconeixen si els altres museus que gestionen compleixen la normativa. "Damunt la meva taula tenc un informe que diu que no hi ha un equip de detecció d'incendis adient per estar obert al públic", ha dit la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, quan se li ha demanat per altres espais museístics, com el Museu de Mallorca i el Krekovic, que són responsabilitat del Consell. "L'informe que tenc damunt la taula és del Museu Marítim", ha afirmat. Aquest ha estat l'argument que ha reiterat Roca quan se li ha tornat a demanar per altres museus. Altres fonts del Consell han assenyalat que els responsables de Cultura de la institució insular encara s'estan posant al dia en totes les qüestions que els afecten.

Roca ha carregat amb duresa contra l'expresidenta de la institució insular Catalina Cladera, a qui considera responsable d'aquesta situació –cal recordar que les competències de Cultura estaven en mans de la vicepresidenta de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, la legislatura passada. La vicepresidenta ha lamentat la "irresponsabilitat de l'anterior equip de govern i de l'anterior presidenta, Catalina Cladera" en una compareixença pública que ha fet davant de les portes tancades del museu. "El darrer any s'han fet unes obres i el museu ha continuat obert al públic. Ha estat arran de la recepció d'aquestes obres quan hem rebut un informe que diu que aquest espai no té un sistema de detecció de fums idoni ni un pla d'evacuació. Per tant, no el podem tenir obert al públic per responsabilitat amb la seguretat de les persones que visiten aquesta seu cada any", ha explicat. "Per sort, no hem hagut de lamentar cap desgràcia", ha afegit.

Ara bé, malgrat que ha reclamat responsabilitats polítiques a Cladera, Roca no ha deixat clar si el Consell prendrà mesures per esbrinar els fets i exigir responsabilitats a l'equip de govern de la passada legislatura. La vicepresidenta també ha lamentat que no es va fer un traspàs en condicions d'aquest museu i que només se li va enviar documentació on no constava res sobre el Museu Marítim. A més, tampoc no ha explicat si el personal tècnic del museu coneixia aquestes deficiències.

La vicepresidenta també ha indicat que es farà feina contrarellotge per reobrir el museu com més aviat millor i ha indicat que la previsió és que ja es pugui tornar a visitar abans que comenci la temporada turística. A més, també s'ha de recol·locar el personal administratiu i s'ha de parlar amb les empreses externes que hi presten els serveis de neteja i de seguretat.

El PSIB acusa l'equip de govern de ser "incapaç de gestionar les infraestructures culturals"

Per la seva banda, el PSIB ha assenyalat que el tancament del Museu Marítim de Mallorca deixa en evidència "l'ús sectari i polític" que Llorenç Galmés fa de la institució insular que presideix. "La consellera de Cultura ha amagat tota la informació referida a les obres en curs del museu per intentar treure rèdit polític i per atacar la gestió de l'anterior equip de govern", han manifestat els socialistes mitjançant un comunicat, on també s'assenyala que a la seu del museu "hi ha en curs un projecte d'obres d'adequació que preveu mesures d'actualització de la infraestructura contra incendis, adequació de les instal·lacions de baixa tensió, reforma i adaptació dels banys per fer-los accessibles i altres mesures de millora de l'accessibilitat i de climatització de les sales que no en tenen".

"Aquest contracte es va adjudicar el desembre de 2022 i, posteriorment, es va signar una modificació, a proposta del servei d'Obres i Projectes, que hi va afegir partides d'obra noves per al solat i l'enrajolat, l'eliminació d'antigues lluminàries, evacuació d'aigües de condensats, modificació del quadre general i altres actuacions a la zona dels lavabos. El nou contracte modificat es va signar i aprovar el 22 de juny de 2023, sota la direcció d'obres del personal del servei de Projectes i Obres: arquitecte, arquitecte tècnic i enginyer tècnic i coordinador de seguretat i salut", continua el comunicat. Els socialistes remarquen que "el seguiment de la implementació de les diferents fases de l'obra, i en especial del contracte modificat a finals de juny de 2023, queda en mans de la nova administració del Consell de Mallorca". "És hipòcrita mostrar avui sorpresa per una situació que els responsables polítics de la cultura de Mallorca haurien d'estar gestionant des del mateix moment de la presa de possessió del senyor Galmés i de la senyora Roca", sentencien. 

stats