Cultura 14/08/2021

Condemna històrica a militars argentins per delictes sexuals

Els abusos van tenir lloc a l'Esma, el centre de detenció més important durant la dictadura argentina

ARA
1 min
L'ESMA és avui un lloc de memòria dedicat a recordar la repressió argentina

És una condemna històrica perquè fins ara no s'havia aconseguit que els tribunals argentins incloguessin l'etiqueta de delicte sexual entre els molts crims que es van cometre durant l'última dictadura argentina a l'Escola de Mecànica de l'Armada (Esma). Ha estat el Tribunal Oral Federal número 5 de Buenos Aires el que ha condemnat els exmilitars Jorge Tigre Acosta i Alberto González a 24 i 20 anys de presó. Se'ls ha acusat d'exercir la violència sexual contra tres dones que van estar segrestades a l'Esma entre 1977 i 1979.

El tribunal els ha acusat de violació amb l'agreujant que els agressors eren dues o més persones cada vegada i es va fer de manera reiterada. Es considera que són delictes de lesa humanitat i, per tant, no prescriuen.

Al llarg de la dictadura argentina, que va durar del 1976 al 1983, més de 5.000 persones van ser tancades, torturades i assassinades a l'Esma. Són molts els testimonis que al llarg dels anys han denunciat la violència sexual que van patir en aquest lloc de terror, però fins ara cap acusació ni querella havia aconseguit que aquest delicte aparegués en cap condemna.

Acosta i González ja eren a la presó perquè estaven condemnats com a responsables de desenes de desaparicions, segrestos i tortures durant la dictadura.

stats