Música

Els comuns pregunten al Govern per què va permetre celebrar el Vida Festival, el Canet Rock i el Cruïlla

Salut comunicarà les dades sobre l'impacte dels tres festivals en la situació epidèmica aquest dimecres

3 min
El públic al Canet Rock 2021.

BarcelonaEl portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha registrat aquest dilluns una bateria de preguntes al Govern sobre la celebració de diversos festivals d'aquest mes. El diputat dels comuns vol saber qui va autoritzar esdeveniments com el Canet Rock, el Festival Vida i el Cruïlla, i si el Procicat en va debatre la idoneïtat. Tal com recull l'ACN, també pregunta per les incidències que hi va haver al Canet Rock i al Vida amb el sistema de rastreig i els tests d'antígens als assistents. Per això, demana si els festivals van comunicar els problemes al departament de Salut i si se'ls pot vincular a l'augment de casos de coronavirus, sobretot al Maresme i al Garraf, on es van celebrar [tot i que l'augment de casos a Barcelona ha sigut igualment molt alt]. Cid també vol que Salut valori l'ús de la mascareta en aquests esdeveniments.

Després del Vida (de l'1 al 3 de juliol) i el Canet Rock (3 de juliol), i just el segon dia del Cruïlla (del 8 al 10 de juliol), Salut va dir a l'ARA que no s'havia plantejat cancel·lar el Cruïlla malgrat l'augment dels contagis a Catalunya. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no va demanar la cancel·lació del festival; de fet, el 9 de juliol va elogiar “l’esforç impressionant” fet pel Cruïlla per complir amb la normativa sanitària "de la mà de l'autoritat sanitària", i va fer una crida a "la responsabilitat individual i col·lectiva". En la mateixa línia, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va donar suport a la celebració del festival i va aconsellar "l'autoprotecció". Tres dies després, el 12 de juliol, Garriga reconeixia que les dates d'aquests tres festivals van coincidir amb un moment epidemiològic "no bo" i que hi havia "certa incoherència" en la seva celebració. Finalment, el 16 de juliol, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va admetre que fer els festivals "va ser un error".

Clotet, d'acord amb Argimon

"Estic totalment d'acord amb el conseller Argimon", ha dit aquest dilluns a RAC1 el doctor Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i president de la Fundació Lluita contra el Sida i les Malalties Infeccioses que va assessorar científicament els tres festivals en els assajos previs a la Sala Apolo i el Palau Sant Jordi. "És molt fàcil dir-ho quan ja ha passat, però després de com va anar el Vida, amb la dificultat de fer correctament els tests, probablement no s’haurien d’haver fet [els festivals]", ha afegit Clotet, en referència a l'aglomeració en el cribatge en la primera jornada del Vida. I ha insistit que, a més del resultat negatiu en un test ràpid d'antígens, era important ser molt estricte amb l'ús de la mascareta. Cal recordar, com explica Clotet, que la sensibilitat d'un test d'antígens pot superar el 80%, però deixa "un percentatge que no detecta".

Segons va explicar Argimon, les dades sobre l'impacte dels tres festivals en la situació epidèmica se sabran aquest dimecres, 21 de juliol. El Canet Rock aquest dilluns ha emès un comunicat en què exposava que, "a l’espera de les dades epidemiològiques que ha de fer públiques la conselleria de Salut, no hi ha cap motiu per vincular el festival que es va fer a principis de mes amb cap brot de covid-19". "Tothom que va accedir al recinte ho va fer amb un test d’antígens amb resultat negatiu, tal com marcaven els protocols de la conselleria de Salut i el Procicat (...). El festival ha treballat colze a colze amb les autoritats sanitàries per establir uns protocols de seguretat que es van complir rigorosament i se sent orgullós d’haver participat en una prova que hauria de servir per trobar noves fórmules per realitzar més activitats culturals segures", afegeix el comunicat del Canet Rock.

Aquests tres festivals, diu Clotet, "no han sigut assajos clínics" com el de la Sala Apolo, ni concerts pilot com el de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, sinó esdeveniments que s'han fet "aplicant una mica el coneixement extret d'aquestes dues experiències prèvies, però sense el control estricte a nivell de mascareta". "Hi havia una altra variable important que els diferenciava: la variant delta, que aconsegueix infectar molt més fàcilment i a més produeix molta més quantitat de virus", assegura.

Com recorda Clotet, "el departament de Salut està avaluant" l'impacte dels tres festivals: "I sabrem el que han representat d'increment no esperat"; és a dir, si els casos d'infecció entre la població que va anar als festivals van ser proporcionalment més grans o no que entre la població que no hi va anar. "Tens totes les variables a favor perquè res vagi malament, però la primera que ja va costar, sobretot al Vida i menys al Canet Rock i al Cruïlla, va ser poder fer els tests ordenadament, ben fets, i que no hi hagués una aglomeració de gent fent cua, perquè si tu fas tests i tothom està amuntegat allà al costat esperant, els que són positius estan distribuint la infecció en aquells moments".

stats