Cinema

Els Cinemes Comèdia tanquen després de més de 60 anys d'història

Les sales del passeig de Gràcia de Barcelona abaixaran la persiana el 14 de gener

2 min
La façana del cinema Comèdia, aquest dimarts 9 de gener de 2024.

BarcelonaL'històric cinema Comèdia de Barcelona tancarà el diumenge, 14 de gener. Ho han confirmat fonts del cinema a l'ARA. Actualment, les cinc sales del grup Yelmo al passeig de Gràcia vivien una lenta decadència que no feia justícia a una història de més de seixanta anys. La primera informació sobre el tancament l'ha donat el compte de X Sala Abierta. La propietat de l'edifici ha explicat a l'ARA que estudiarà opcions d'altres grups interessats a operar el cinema i que es decantarà "per aquell operador que ofereixi una activitat de major valor afegit a la ciutat i un compromís a llarg termini amb l'explotació de l'espai".

És el segon tancament d'uns cinemes del grup Yelmo els últims mesos. El juliol del 2023 van abaixar la persiana els Yelmo Icària, després de la finalització d'un contracte de lloguer que l'empresa propietària de l'espai al Centre de la Vila, Olimpic Moll, no va voler renovar.

El cinema Comèdia, a la cruïlla de passeig de Gràcia amb la Gran Via, va ser primer un edifici historicista, el Palau Marcet, construït el 1890 per Tiberi Sabater per a l'empresari Frederic Marcet. El 1935 Josep Maria Padró el va triar per fer-hi un teatre, però la Guerra Civil va estroncar el projecte, que no es va recuperar fins al 1941 de la mà de Josep Rodríguez Lloveras. Aleshores va començar la història del Teatre de la Comèdia, que mantenia la façana del palau. Es va inaugurar amb una gala coreogràfica i la primera obra que s'hi va representar va ser Aves y pájaros, una comèdia que feia apologia del franquisme. El 1960, com altres teatres, es va convertir en un cinema. Fins i tot The Times se'n va fer ressò i culpava la revenda de la crisi del teatre.

El cinema Comèdia, aquest dimarts 9 de gener de 2024

Ja com a cinema, el Comèdia va entomar les diferents crisis de l'exhibició cinematogràfica. Els primers anys van ser d'esplendor, amb pantalla grossa i aforament ambiciós, la qual cosa el va convertir en un dels grans cinemes d'estrena de Barcelona. El 5 de juliol del 1983 va arribar la primera transformació: va passar a tenir tres sales. I el 1995 va esdevenir un multisales amb cinc pantalles d'exhibició: una sala de 800 butaques, una de 224 i tres de 154. El 2015 es va anunciar un projecte liderat pel productor Ramon Colom per reformar l'edifici i transformar el Comèdia en una sala d'espectacles amb un teatre de 850 butaques, dues sales de cinema i un restaurant, però finalment no es va arribar a executar.

stats