Patrimoni
Cultura 11/05/2023

La central tèrmica d'Alcanada ja és BIC

El Consell de Mallorca preveu que les tasques prèvies de descontaminació del recinte comencin el mes de juny, amb un pressupost de 350.000 euros

ARA Balears
1 min
Els fumerals de la central tèrmica d'Alcanada es veuen des de bona part de la bàdia d'Alcúdia.

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous la declaració com a Bé d'Interès Cultural de la central tèrmica d'Alcanada, dins el terme d'Alcúdia. En concret, s'han declarat BIC en la categoria de conjunt històric els elements que formen la central i la colònia industrial, mentre que l'edifici principal la declaració de BIC el reconeix en la categoria de monument.

El ple del Consell també ha aprovat adjudicar a l'empresa pública Tragsa les tasques prèvies per fer possible la descontaminació del recinte. Consisteixen a revisar els tancaments perimetrals de totes les parcel·les que conformen el conjunt, tancar els accessos i retirar aquells elements que no són contaminants. Està previst que aquestes accions comencin pel mes de juny. La previsió de la descontaminació de la central, amb la retirada de l'amiant, es preveu que tingui un cost de 4,5 milions d'euros.

Per dur a terme la descontaminació, el Consell disposarà d'una partida de 4,2 milions d'euros provinents d'Europa. Va ser pel desembre del 2022 que la Comissió Europea aprovà el Programa de Transició Justa d'Espanya, que inclou la descontaminació de la central d'Alcanada. L'esmentat fons compensa els territoris d'arreu de l'estat afectats pels tancaments de centrals tèrmiques. Va ser pel mes de desembre de l'any passat quan el Consell va adquirir tot el conjunt de la central tèrmica, després d'exercir el dret de tanteig i retracte.

stats