Història
Cultura 14/08/2015

Cargolins marins de fa 18.000 anys demostren la connexió entre el Pirineu i la Mediterrània

Durant molts anys s'ha cregut que glaceres permanents aïllaven el Pirineu i no hi havia circulació

Ara
1 min
Penjoll d’urpa d’ós de més de 18.000 anys trobat a Montlleó, la Cerdanya/ Universitat UB

BarcelonaEls investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han descobert al jaciment paleolític de Montlleó uns cargolins marins que confirmen la connexió entre els Pirineus i el Mediterrani durant l'època glacial. La troballa demostra que el Pirineu no es trobava aïllat pel gel. Durant molts anys s'ha cregut que en el moment del màxim glacial hi havia glaceres permanents que impossibilitaven el pas a través dels Pirineus i cap a la costa. Segons un dels responsables de l'equip arqueològic i professor del departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB, Xavier Mangado, "els cargolins marins, que vénen de la banda francesa i de la catalana, demostren que sí que existia aquest pas i, per tant, hi havia circulació entra banda i banda dels Pirineus".

Mangado, que lidera l'equip amb Josep Maria Fullola, ha trobat també una llar de foc i un penjoll únic, fet d'urpa d'ós que té més de 18.000 anys d'antiguitat. Per altra banda, la llar de foc descoberta, junt amb eines de pedra, permetrà la "datació absoluta del jaciment de Montelló", que segons Mangado es preveu que "se situï al voltant de fa 18.000 anys".

Les noves troballes, que compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el ministeri d’Economia i Competitivitat, l’Ajuntament de Prats i Sansor i el Museu Cerdà de Puigcerdà, han permès als experts conèixer els aspectes dels grups nòmades que ocupaven el territori durant l'època glacial, una etapa prèvia a l'aparició de l'agricultura. Per la rellevància de les restes recuperades enguany, els treballs de recerca en el jaciment continuaran en el marc del projecte 'La conca mitjana i alta del Segre durant la Prehistòria'.

stats