Equipaments
Cultura 21/02/2023

El candidat del PP vol que Gesa sigui un museu abans que acabi la legislatura que ve

Jaime Martínez dedicaria l'edifici BIC, propietat d'Endesa, a l'exposició d'art modern i contemporani, però encara no té un projecte ni pressupost

2 min
Jaime Martínez, del Partit Popular, davant l'edifici de Gesa.

Palma"Han passat quatre legislatures per damunt els 15 anys de decadència de l'edifici de Gesa. Consideram que estam en un moment d'urgència, clau per prendre decisions", diu Jaime Martínez, el candidat a batle de Palma del Partit Popular. Aquest dilluns va fer públic que, si guanya les eleccions, convertirà l'edifici en un museu d'art modern i contemporani.

Ja hi ha hagut altres intents de reconvertir aquest espai que, de moment, és propietat d'Endesa. Les idees i projectes pensats per a l'obra de l'arquitecte Josep Ferragut s'han topat amb les limitacions d'ús que imposa la catalogació de l'edifici com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i l'elevat cost d'una rehabilitació, de prop de 15 milions d'euros.

"Alguns projectes no han sortit perquè els usos que es van plantejar no estaven permesos segons la catalogació de l'edifici. Ens hem de centrar en els usos viables", apunta el del PP, que considera que un museu d'art modern i contemporani és viable, malgrat els sostres baixos de les plantes de l'edifici, on no cabrien segons quines obres i que no es poden tocar perquè la protecció de l'immoble obliga a mantenir-ne l'estructura original.

"Hi ha museus de tota classe. És cert que la configuració d'un espai condiciona l'oferta museística. Entenc que podem tenir qualsevol mena d'oferta per oferir a la ciutadania", manifesta el candidat a la batlia de Palma, i recorda que s'hi havien plantejat usos residencials i turístics, cosa que "no pot ser".

Pressupost

Martínez no concreta quants de doblers s'haurien d'invertir en aquest projecte, ni n'especifica les característiques de l'anunciat museu. Però confia en la capacitat d'inversió de l'Ajuntament de Palma: "Cort té un pressupost de 100 milions d'euros més que fa 8 anys. S'ha de poder fer", assegura. Segons explica, la proposta dels populars és que el cost d'aquest projecte sigui "el més baix possible" per a l'administració: "El consistori fa feina amb un preacord amb Endesa que planteja que l'empresa es farà càrrec de la reforma. A més, la idea és que hi hagi una marca internacional de primer nivell que aposti pel projecte".

Aquests tipus d'iniciatives en noves infraestructures culturals solen allargar-se, però Martínez insisteix en la seva voluntat de veure acabat l'equipament durant la legislatura vinent.

stats