CÒMIC
Cultura 20/10/2017

Breaking news: ‘El periodisme protagonitza el Còmic Nostrum’

L’edició d’enguany es durà a terme entre el 25 i el 29 d’octubre a diferents espais de Ciutat

Margalida Mateu
3 min
Representants de les institucions i comicaires ahir a la presentació del Còmic Nostrum 2017 a la Misericòrdia.

PalmaEl còmic i el periodisme, una història d’amor que viurà un intens romanç la setmana que ve en el transcurs de la nova edició del Còmic Nostrum. De fet, “els inicis del còmic es troben en la premsa escrita, sobretot en un format de vinyetes per a adults que ja despuntaven per una creativitat impressionant”, manifestà ahir el president del Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca, Pere Joan, a la presentació del festival, que es durà a terme entre el 25 i el 29 d’octubre a Palma.

El lligam entre el còmic i el periodisme ha anat evolucionant en diferents formats i maneres d’explicar les històries. En les darreres dècades ha sorgit un nou gènere que s’està estenent amb força a molts de magazins i revistes arreu del planeta. Es tracta del còmic periodístic o reportatges fets en còmic, a més de la tendència a l’alça de la novel·la gràfica. És per aquest motiu que des del Clúster de Còmic han convidat diferents ponents i experts en el tema per impartir ponències i workshops i fer convivència amb els dibuixants de les Balears. Entre els convidats cal destacar Darío Adanti, Ëmile Bravo, Guy Delise, Sagar Firniés, Pepe Larraz, Susanna Martín i Albert Monteys.

Seguint amb el leitmotiv del festival, demà els principals diaris de les Illes Balears duran entre les seves pàgines reportatges periodístics en format de còmic. N’és un l’ARA Balears, que publicarà el testimoni d’una dona que ha patit càncer de mama en format de còmic a dues pàgines.

‘Superherois’ del periodisme

Per altra banda, cal destacar que la història entre el periodisme i el còmic ha vist créixer molts personatges del món de la historieta convertits en grans o fracassats superherois com, per exemple, els clàssics Superman i Spiderman o el Reportero Tribulete, “que en todas partes se mete” i Perico Carambola, “que no da pie con bola”, entre d’altres.

A més, “poques vegades el periodisme ha estat protagonista d’un festival de còmic com el que s’anuncia per a la setmana que ve, en el qual hi dedicam les diferents activitats i tractam el tema en profunditat”, hi va afegir el dibuixant Pere Joan.

La presentació del Còmic Nostrum 2107 va tenir lloc al centre cultural de la Misericòrdia i no hi faltà cap dirigent en matèria de cultura de les principals institucions balears, així com representants d’Es Baluard, IB3, la Catedral... i els protagonistes: els comicaires.

Una de les novetats que s’anunciaren en la presentació és l’exposició posterior al festival, que s’inaugurarà el 7 de novembre al Casal Solleric i es titula Reportatges periodístics en format còmic a la premsa local de l’illa. Altres exposicions sobre la temàtica d’enguany també es poden veure ja al museu Es Baluard, La costa de Mallorca en versió de còmic, i a la capella de la Misericòrdia, la mostra La notícia dibuixada.

Recordau la cita: dimecres 25 comença el festival Còmic Nostrum amb un extens programa d’activitats que recomanam consultar, així com l’especial que sortirà publicat demà amb aquest diari.

Límits i reflexions il·lustrats

Margalida Ramis del GOB, l’artista Vivian Caoba, l’actor Pere Pau Sancho, l’humorista Toni Nievas, l’historietista Darío Adanti, el periodista Matias Vallés i el mestre budista Kelsang Rigma reflexionaran sobre els límits de la sostenibilitat, el sexe, l’èxit, l’humor i el turisme acompanyats pels dibuixants Jaume Balaguer, Rafel Vaquer, Flavia Gargiulo, Tomeu Pinya, Ata, Pere Joan i Nívola Uyá i presentats per Ferran Aguiló. L’activitat es durà a terme el 27 d’octubre al teatre Xesc Forteza.

stats