Cultura 08/10/2021

Bon cap de setmana, malparits!: 10 plans culturals imperdibles

El Temporada Alta, el Girocòmic o un tribut al rock català, entre les propostes destacades

Maria Barau
3 min
Last nith in the Soho
1.

Neix el Festival Fabià Puigserver

S'estrena el Festival Puigserver en homenatge a l'escenògraf i director del Teatre Lliure, mort ara fa 30 anys. S'organitzen diverses activitats, com una exposició de figurins i fotografies inèdites, la interpretació de peces teatrals de l'autor, xerrades i concerts. El conjunt musical Roland serà un dels convidats i l'acte central serà dissabte, quan els seus amics (Imma Colomer, Toni Sevilla, Guillem Jordi Graella, Montse Amenós i Domènec Reixach) recordaran anècdotes i vivències amb ell. L'esdeveniment tindrà lloc al poble empordanès on va viure, Vilajoan. 

Del 7 al 10 d'octubre 

2.

La fira Swab a Barcelona

La fira d'art Swab torna amb un format híbrid. Les activitats presencials tindran lloc al pavelló Itàlia de Montjuïc i es combinaran amb d'altres en línia a través de la plataforma Artland. Alguns dels artistes que hi participaran són Laura Llanei, amb Galería ADN, i Gino Rubert, amb la Galeria Senda, tots dos amb una llarga trajectòria. Una altra de les propostes del festival és el Swab Kids, secció en què es faran meet & greets i workshops per als més petits.

Del 7 al 10 d'octubre 

3.
Comença el Temporada Alta
Una escena de L’oncle Vània, que s’estrena avui al Temporada Alta.

El Festival Temporada Alta 2021 arriba amb 106 espectacles repartits en 19 escenaris de 6 poblacions diferents, entre les quals trobem Girona i Salt com a principals. En aquesta edició conviuen activitats presencials i a distància. L'oncle Vània, d'Oskaras Koršunovas, o Miss Univers, de Juana Dolores (online), són dues de les estrenes destacables del cap de setmana. També l'espectacle visual de la família Chaplin i el concert de Gilberto Gil.

Del 8 d'octubre al 13 de desembre

4.
Es recupera el ballet 'La nit de Sant Joan' al Liceu
Un assaig del ballet 'La nit de Sant Joan' que es pot veure al Liceu

El ballarí i coreògraf Antonio Ruz recrea la peça del compositor vallenc Robert Gerhard. Escrita entre el 1936 i el 1939 i basada en el folklore català, no es va poder estrenar a causa de la Guerra Civil. 80 anys després, Ruz fa un treball de recuperació i presenta al Gran Teatre del Liceu La nit de Sant Joan (Soireés de Barcelone), un ballet contextualitzat durant la màgica revetlla en què sorgirà una història d'amor amb diables i torxes de partícips.

Del 8 al 10 d'octubre 

5.

Torna el Festival de Sitges

Fins al 18 d'octubre, Sitges abraça un any més el cinema fantàstic i de terror. 269 llargmetratges (53 disponibles a la plataforma streaming del festival) i 100 curts són algunes xifres de l'edició. Estrenes com Halloween kills o Last nigth in Soho són algunes de les més esperades. S'han organitzat set espais de projecció, quatre dels quals sales de cinema. Les entrades estan disponibles a la web oficial del festival.

Del 8 al 18 d'octubre 

6.

La 'Divina Comèdia' il·lustrada per Dalí, a Figueres

Als anys 50 el govern italià proposa a Dalí il·lustrar els cants del cèlebre poeta italià Dante per commemorar els 700 anys del seu naixement, ell accepta i entrega un centenar d'aquarel·les a l'Istituto Poligrafico dello Stato. Aquest any, que se celebren els 700 anys de la mort de Dante, la Fundació Gala-Salvador Dalí, en col·laboració amb l'Istituto Italiano di Cultura de Barcelona, exposarà els fotogravats que va fer Dalí, en un projecte que va aixecar polèmica a Itàlia.

A partir del 8 d'octubre 

Ilustració de l'Infern i el Purgatori que Dalí va fer per la 'Divina Comèdia' de Dante. / Salvador Dalí. Fundació Gala-Salvador Dalí.
7.

'Fama: el musical' a l'Apolo

La readaptació de la gran producció Fama: el musical arriba al Teatre Apolo de Barcelona. Aquesta obra, dirigida originalment per Alan Parker, torna als escenaris amb diversió i energia. Cant, actuació i ball seran elements fonamentals de l'obra i cançons com Remember my name o I want to make magic, els temes estrella. 

Del 8 d'octubre al 28 de novembre 

8.

Bogeria escènia: The Exploding Fest

Més de vint artistes de moviment, músics i performers es troben als Jardins del Pou de la Figuera (nom oficial del forat de la vergonya) en un gran happening d'exploració escènica i musical a l'aire lliure. Es faran col·loquis i activitats artístiques en col·laboració amb entitats del barri com l'Antic Teatre, FemArt o RAI (Recursos d'Acció Intercultural). També tindrà lloc un homenatge a Andy Warhol i la seva improvisació artística amb un espectacle anomenat The exploding plastic inevitable.

9 d'octubre 

9.

Girocòmic 2021 a Girona

El Girocòmic es presenta aquest 2021 amb una proposta centrada en el manga i els videojocs però també en el dibuix i la il·lustració més clàssics. Componen el programa activitats com l'exposició Manga fever, conferències amb il·lustradors com Carles Dalmau o Pilarin Bayés i tallers en què s'aprèn des de tècnica de pintura xinesa fins a dibuix de personatges de còmic.

9 i 10 d'octubre

10.
Ruc'n'roll: la festa del rock català
Grup de música participant al Ruc'n'Roll.

El Ruc'n'roll és un grup que vol retre homenatge als clàssics del rock català. En el repertori musical hi ha temes de grups icònics dels 90 com Sau, Sopa de Cabra o Lax'n'Busto. Tot un retrat generacional. El concert d'aquest cap de setmana tindrà lloc a la plaça Reial de Barcelona a les 12 h. Acompanyaran la banda de tribut els membres de les bandes originals: Jordi Gas (Sau), Jimmy Piñol i Pemi Rovirosa (Lax'n'Busto), Cuco Lisic i Jaume Soler (Sopa de Cabra).

9 d'octubre 

stats