La Biblioteca Central de Barcelona es començarà a construir el 2023

El projecte de Nitidus Arquitectes s'adaptarà a les "noves necessitats" de l'equipament i a les "noves normatives energètiques i tecnològiques"

2 min
El projecte de la Biblioteca Central de Barcelona reviscola

BarcelonaEl calendari de construcció de la nova Biblioteca Central de Barcelona cada vegada està més acotat. El ministeri de Cultura, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'han reunit aquest dimecres i han acordat que durant el 2022 es duran a terme les tasques de demolició al solar assignat –entre l’Estació de França i el passeig de Circumval·lació, al barri del Born– i s'adaptarà el projecte arquitectònic, al qual es destinaran 300.000 euros. El projecte és de Nitidus Arquitectes, l'estudi dirigit per l’arquitecte Josep Maria Miró Gellida que va guanyar el concurs públic el 2009. L'adaptació del projecte consistirà en adequar l'edifici a "les noves necessitats de la biblioteca" com també "a les noves normatives en matèria energètica i tecnològica" i "s'ajustaran els preus al mercat actual". El 2023 està previst que comencin les obres de construcció de la biblioteca, que tindrà 18.000 metres quadrats i tres edificis.

El ministeri de Cultura va dotar amb tres milions d'euros el projecte de la Biblioteca Central de Barcelona als últims pressupostos generals de l'Estat. D'aquests, 1,2 milions es dedicaran a la demolició de l'edifici existent i 2,5 milions a la construcció del projecte. Els comptes preveuen que el 2023 s'hi destinin 4 milions, i el 2024, 4,5 milions d'euros més. En total, el projecte costarà 35,5 milions d'euros i hauria d'estar enllestit el 2025. El projecte de la nova Biblioteca Central de Barcelona es va desbloquejar al setembre amb una reunió entre les tres administracions, que no es trobaven per abordar aquesta qüestió des del 2014. Però la iniciativa ve d'abans: els primers passos per construir el nou equipament van arrencar el 1996, però al llarg de dues dècades i mitja s'ha anat encallant i no ha arribat a prosperar.

A la reunió d'aquest dimecres també s'ha acordat que el projecte de la nova biblioteca es presentarà a la ciutadania en els pròxims mesos. L’aposta de fa deu anys era fer un equipament interdisciplinari, de nova generació, especialitzat en la lectura i l’escriptura. Barcelona és l’única demarcació de l’Estat –exceptuant el País Basc, que ha renunciat a tenir-ne– que, ara per ara, no pot presumir de biblioteca provincial. 

stats