Cultura 02/05/2018

La Batalla de l'Ebre protagonitzarà el Litterarum

La fira del llibre ebrenc estrena ubicació i amplia la durada en la seva 15a edició

Acn/ Ara
2 min
La fira del llibre ebrenc en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa fira del llibre ebrenc, lligada al Litterarum (la fira d'espectacles literaris de Catalunya), enguany celebra els seus 15 anys. Per això, la fira instal·larà una llibreria unificada amb 2.000 títols de temàtica ebrenca a la plaça de Dalt de Móra d'Ebre. Alhora s'amplia la seva durada a quatre dies, per poder encabir activitats escolars en la programació.

L'objectiu de la fira és acostar-se a la gent, als serveis de la capital riberenca i crear un circuit que unirà els espais de representació del Litterarum i la mostra de llibres.

La Batalla de l'Ebre i el riu, els protagonistes del Litterarum

Enguany se celebra el 80è aniversari de la Batalla d'Ebre, que serà la protagonista de dues noves representacions. En primer lloc, la nova creació de la companyia de Valer Gisbert, 'Vestigis 2.0', on torna a recórrer al llibre '115 dies a l'Ebre', amb una primera part al Poble Vell de Corbera d'Ebre i una segona als molls de l'Ebre a Móra d'Ebre. "L'esdeveniment de referència al maig a les Terres de l'Ebre és el Litterarum, i la vinculació entre la Batalla de l'Ebre i la literatura, des de qualsevol vessant, és clara", ha destacat Antoni Montaña, president de l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre.

En segon lloc, 'Paraules de guerra a l'Ebre en caiac', que tindrà el riu com a escenari i que està impulsat per les empreses Terra Enllà i En Blau. L'espectacle és una lectura dramatitzada amb el riu Ebre com a escenari que uneix turisme i literatura a partir de fragments de prosa i poesia d'autors catalans que parlen de la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre com Artur Bladé, Roc Llop, Vergés, Perucho o Rovira i Virgili. "No és una ruta guiada. Des del minut zero la gent ha de saber que entra com a una sala de teatre per participar activament en un espectacle", destaca Andreu Caralt, corresponsable de Terra Enllà.

La nova ubicació de la fira i les noves propostes

Enguany una trentena d'autors presentaran i signaran al públic les seves obres i els lectors podran establir contacte amb els escriptors. Les presentacions tindran lloc a la Carpa de la Fira i es faran en un format proper i obert al públic. Alhora, se seguirà fomentant la innovació per acostar la literatura a través de la tecnologia, amb activitats com Tuitliteratura, el taller de Booktubers ebrencs i la creació de relats amb l'aplicació Wattpad.

Per altra banda, s'amplien les jornades d'anàlisi i debat al voltant del llibre i hi haurà tres taules de debat. La primera s'adreça a biblioteques d'escoles públiques amb la intenció de dinamitzar-les més. La segona comptarà amb una forta participació de les biblioteques municipals ebrenques i s'hi analitzarà com acostar-se més a la gent jove. I finalment, la tercera abordarà com comunicar la història a través dels llibres i revistes, i comptarà amb la participació de Victòria Almuni, Toni Oresanz i un representat de la revista 'Sàpiens'.

stats