Cultura 11/08/2021

Es Baluard vol els pedaços de cuina que ja no utilitzes per a una exposició

L’artista Elena del Rivero convida la comunitat local a participar en una de les obres que mostrarà al museu a partir de setembre

2 min
Obra d'Elena del Rivero, acrílic damunt tela, corda i agulles d’estendre roba.

Obres de l'artista Elena del Rivero protagonitzaran la segona temporada expositiva de 2021 d'Es Baluard. Serà amb la mostra L'arxiu de la pols: An Ongoing Project, una revisió de les línies fonamentals que caracteritzen els treballs de l'artista valenciana, instal·lada a Nova York des de fa 30 anys, després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001. La seva base és la reflexió sobre la pèrdua, la memòria col·lectiva i el dolor, com també sobre la construcció dels pilars existencials que formen les creences i els valors de la societat per repensar el futur.

Mateu Feijóo és el director artístic de l'exposició, que s'obrirà al públic el pròxim 11 de setembre amb motiu del 20è aniversari de l'atac a les Torres Bessones. La mostra es podrà veure en diverses sales del museu, però també hi haurà algunes obres o intervencions que es faran a les terrasses del complex històric que abraça Es Baluard.

És el cas de la peça Estenedor amb draps de cuina (2021), per a la qual Es Baluard i Elena del Rivero fan una crida a la comunitat a donar els pedaços de cuina usats que ja no els facin falta. És una manera de participar en el procés creatiu d'una obra artística. Els draps es poden entregar a les taquilles del museu durant el seu horari d'obertura habitual, o enviar-se per correu postal (plaça Porta Santa Catalina, 10, 07012, Palma, Illes Balears, Espanya), amb data límit de recepció fins al 17 d'agost.

Segons la directora d'Es Baluard Museu, Imma Prieto, aquesta acció "esdevé un símbol dels gestos que han de caracteritzar les relacions entre els museus i les diferents comunitats", referint-se al diàleg i la creació de comunitat.

Feijóo comenta que aquesta obra col·lectiva "connecta l'espai íntim i privat amb l'espai públic, a través dels draps de cuina recollits. Implica acció, desplaçament, i l'impuls per enviar o deixar els draps". Així mateix, els donants de pedaços han de posar el seu nom, perquè per l'artista és important cada individu que participa en un procés col·lectiu.

L'enviament de pedaços, sense límit de nombre, ha de complir dos requisits: haver estat usats i que siguin de color blanc o blanc amb retxes. Per tal de reconèixer tots els participants, ja que els seus noms seran esmentats en els cartells informatius del projecte.

stats