SUPLEMENT ESPECIAL FOC I DIMONIS
Cultura 23/10/2021

Atiem el foc de la cultura per mantenir viu el nostre patrimoni

Bel Busquets
2 min
Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.
Dossier Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània Desplega
1.
Mallorca, capital de les festes del foc
2.
Atiem el foc de la cultura per mantenir viu el nostre patrimoni
3.
Andreu Ramis, antropòleg: "L'aparició de colles de dimonis es pot relacionar amb la de les neofestes"
4.
"Les festes són espais de tensió de poder i les dones lluitem pel nostre"
6.
Sa Pobla acull el retorn de les bèsties de foc i la pólvora

PalmaFoguerons, dimonis, diables i bèsties de foc formen part de l’imaginari col·lectiu de Mallorca, de la nostra cultura, el nostre patrimoni i la nostra identitat. Des de temps ancestrals, les flames han il·luminat els rostres de qui transmet cultura popular i patrimoni immaterial amb gloses i cançons que parlen de la nostra història i conformen la nostra identitat. Perquè moltes persones han gaudit de la festa i l’han estimada, avui dia al nostre calendari, el 17 de gener es marca amb color de foc i a moltes festes dels pobles de l’illa són indispensables les colles de dimonis, que cada vegada són més i més participatives.

Preservar tot aquest patrimoni immaterial és un dels nostres objectius, per això va ser emocionant recollir el testimoni d’Andorra la Vella per acollir el V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània després que Vic, Reus i Gandia també hagin estat seus d’aquest esdeveniment anys enrere. Volem propiciar un espai per compartir i reflexionar sobre allò que ens uneix a altres territoris de la Mediterrània, especialment dels Països Catalans. A més, a Mallorca tenim un exemple que si el caliu d’una festa es manté viu al cor d’algú es pot revifar el foc i que la tradició es recuperi. A Capdepera fa pocs anys es torna a sentir el cant de l’Alei, alei, alhora que els infants il·luminen la nit de Nadal gabellina amb les seves torxes. Els més petits de la casa prenen les falles d’una foganya, com les tradicions que passen de generació en generació i que, encara que de vegades se’n botin alguna, amb amor i decisió es poden recuperar.

Aquestes falles que uneixen la nostra illa i el Pirineu català són només un exemple dels costums i rituals que compartim a diferentsterritoris. Les espires de sa Pobla que varen arribar a Gràcia de la mà d’Antoni Torrens són un exemple avui de la unió entre Catalunya i Mallorca. La història ens mostra el camí, continuem plegades atiant el foc de la nostra cultura per mantenir viu el nostre patrimoni.

Dossier Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània
Vés a l’ÍNDEX
stats